Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τις αστοχίες στη νησιωτική πολιτική

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
16 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:56

Το παρόν Σχέδιο Νόμου έχει έλλειμμα σαφήνειας και πληρότητας, τόσο ως προς την εφαρμογή του όσο και ως προς την διασφάλιση και άντληση των απαιτούμενων πόρων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Υπεύθυνος  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης εισηγήθηκε του Νομοσχεδίου: «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου» στην Ολομέλεια της Πέμπτης 16-9-2021.

Βασικά Σημεία Εισήγησης του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση του αυξημένου οικονομικού κόστους μεταφοράς και προσώπων από και προς τα νησιά. Εντούτοις, τρία και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4551/2018 και ακόμη, με ευθύνη κυρίως της σημερινής Κυβέρνησης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί από την εφαρμογή του.

► Είναι πλέον καιρός να εξεταστεί η πλήρης ένταξη στο μέτρο όλων των κατοίκων και επιχειρήσεων της Κρήτης. Θυμάμαι κ. Πλακιωτάκη την έντονη κριτική που ασκούσατε ως αντιπολίτευση για τη μη υπαγωγή της Κρήτης στα νησιά που αρχικά εφαρμόστηκε το μέτρο. Και μέχρι σήμερα η Κυβέρνησή σας και εσείς ως αρμόδιος Υπουργός το μόνο που έχετε κάνει είναι να εντάξετε στο μέτρο ένα περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων της Κρήτης αγνοώντας όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους ως επιβάτες κατοίκους του νησιού καθώς και το σύνολο των επιχειρήσεων. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Σαντορινιός και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ενταχθεί και η Κρήτη στο μέτρο αυτό όταν ήταν οι ίδιοι Κυβέρνηση την άφησαν εκτός πυρήνα.

► √ Δεν έχει ακόμη καν καταρτιστεί η Εθνική Πολιτική Υλοποίησης του μέτρου.
√ Οι αποπληρωμές των δικαιούχων, επιβατών και επιχειρήσεων καθυστερούν υπερβολικά.  √ Αρκετοί συμπολίτες μας που ουσιαστικά θα έπρεπε να δικαιούνται την ένταξή τους στο μέτρο εξακολουθούν να αγνοούνται από την κυβέρνηση. √Θα μπορούσαν να προστεθούν στους δικαιούχους οι φοιτητές σε νησιωτικά πανεπιστήμια.

► Επίσης, στο μέτρο θα μπορούσαν να ενταχθούν και πολίτες που αν και έχουν κατοικίες ή ακίνητη περιουσία σε νησιά, εντούτοις δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Μπορούν έστω να είναι δικαιούχοι οι νησιώτες ετεροδημότες που διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο νησί. Το μέτρο θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε νησιά, χωρίς να είναι η έδρα τους.

► Το παρόν Σχέδιο Νόμου έχει έλλειμμα σαφήνειας και πληρότητας, τόσο ως προς την εφαρμογή του όσο και ως προς την διασφάλιση και άντληση των απαιτούμενων πόρων.  Η κυβέρνηση, πρέπει να απολογηθεί για τις συσσωρευμένες αστοχίες και αδυναμίες της στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής, όχι σε εμάς, όχι στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως στους πολίτες αυτής της χώρας στους νησιώτες μας.

► Για τα λάθη της στη διαχείριση και έλεγχο του COVID στα πλοία, με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την τουριστική δραστηριότητα.
Ο σχεδιασμός και η πολιτική σας  εξαντλήθηκε στο επικοινωνιακό πεδίο, προσπαθώντας να μας πείσετε με δημιουργική στατιστική και αμφίβολα στοιχεία ότι οι έλεγχοι των επιβατών στα πλοία ήταν αποτελεσματικοί.

► Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να ελέγξει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων και της διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα.

Αδυνατεί να εφαρμόσει ένα αναλογικό και ομοιόμορφο τρόπο τιμολόγησης από όλους τους Οργανισμούς Λιμένων με συνέπεια την αύξηση του μεταφορικού κόστους.

► Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρω ότι το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων «Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα» έχει διαφορετικό αντίτιμο από το εισιτήριο «Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα» με το ίδιο πλοίο, την ίδια ακτοπλοϊκή εταιρεία λόγω διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής του οργανισμού λιμένα Κέρκυρας από τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.

► Αλήθεια, ποια μέτρα έχετε λάβει ή έστω εισηγηθεί κ. Πλακιωτάκη ως αρμόδιος  Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση των υποδομών των νησιών και τη νησιωτική οικονομία και εργασία πέραν των ασκήσεων επί χάρτου του νόμου που μας παρουσιάσατε πριν επτά μήνες; Για την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών;  Για την ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη των νησιών, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την καινοτομία και το περιβάλλον; Ποια μέτρα έχετε λάβει ή έστω σχεδιάσει ώστε τα νησιά να καταστούν βιώσιμα και μη ευάλωτα σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η πανδημία, που επιδρούν αρνητικά στην επιτυχημένη μεν, μονοδιάστατη δε οικονομία του τουρισμού;

► Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του χαρτοφυλακίου αυτού του Υπουργείου και ιδιαίτερα της ευθύνης για τη νησιωτική πολιτική. Δυστυχώς έτσι φαίνεται πως αντιλαμβάνεται η Ν.Δ. και ο κ. Πλακιωτάκης τη νησιωτική πολιτική.

► Σας καλούμε λοιπόν έστω και τώρα να προχωρήσετε άμεσα, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά σε λήψη ουσιαστικών μέτρων για τα νησιά και τους νησιώτες μας. Εξαντλώντας κάθε δυνατότητα δημόσιας διαβούλευσης και πολιτικού διαλόγου, τον οποίο διαχρονικά υποστηρίζουμε ως παράταξη με συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί η Ελλάδα αρχίζει από «τα νησιά της και τελειώνει σε αυτά».