Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση για τον Ι.Καποδίστρια από 18-21 Σεπτεμβρίου στο Π.Φρούριο

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
16 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:35

Το έργο παρακολουθεί τον Καποδίστρια από τη στιγμή της άφιξής του στην Αίγινα, τον ακολουθεί στο Ναύπλιο δείχνοντας την πορεία του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση με αφορμή με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με τη συνεργασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Μουσείου Καποδίστρια στις 18-21 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Φρούριο αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια. 

Ένα τρίπτυχο έκθεσης, εκπαιδευτικού προγράμματος και θεατρικού έργου – που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση – με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού Άνδρα. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας.

Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, με στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές, που συνάντησε στη διαδρομή του. Μια διαδρομή, γεμάτη με το ημίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωματίας. Μια διαδρομή γεμάτη κατασκοπεία, μυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.
Μια διαδρομή που οδήγησε τον – από άποψη – κοσμοκαλόγερο Καποδίστρια στο θάνατο, μέσα στη λευκή φορεσιά του, για να συναντήσει την αγκαλιά της μοναδικής πραγματικής ερωμένης του! Της Πατρίδας του!

Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που αφορά στη ζωή και τη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αποτελεί παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το ίδιο θέμα. Ουσιαστικά, το θεατρικό έργο κλείνει τον κύκλο του συγκεκριμένου project που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά, αλλά και ενιαία στη θεματική τους κομμάτια. Το τρίτο μέρος αυτού του ενιαίου project (θεατρικό έργο) συνιστά ένα δραματοποιημένο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων» για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Το έργο παρακολουθεί τον Καποδίστρια από τη στιγμή της άφιξής του στην Αίγινα, τον ακολουθεί στο Ναύπλιο δείχνοντας την πορεία του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και παράλληλα ξετυλίγει γεγονότα της προγενέστερης ζωής του, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, στη Ρωσία και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου δραστηριοποιήθηκε με τη μέθοδο της εναλλάξ αφήγησης από το παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως.
 
Μία παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Γενικός Συντονισμός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΟΑ

Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος - Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αστέρης Πελτέκης, Σκηνοθέτης - Ηθοποιός - Θεατρολόγος
Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης: Studio Hervik, κατασκευές Design Ergon
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης
Παίζουν: Θάνος Κοντογιώργης, Κωνσταντίνα Λάλλου, Νικολέττα Πετανίδου (Πιάνο), Κυριάκος Πέτρου (Βιολί)
Φωτισμοί: Χρήστος Μποζίκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Βούκανος
Φωτογραφία – Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεκτάριος Σουγλέρης
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διοικητική υποστήριξη: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γραμματεία του τρίπτυχου project: Ελένη Ράπτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια του τρίπτυχου project: Αστέρης Πελτέκης
Σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Κέρκυρας και Πειραιώς και Νήσων.
 
 
Κέρκυρα, Παλαιό Φρούριο, 18-21 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9 μ.μ.
 
H εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του Μουσείου Καποδίστρια.
 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαιτείται ωστόσο η έγκαιρη προσέλευση, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 άτομα.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την αποφυγή της νόσου COVID-19.