Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Υπό το βλέμμα του Κυβερνήτη» η εκδήλωση στην Πλατυτέρα

Πλατυτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2021 / 10:52

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η πρώτη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων μαζί με το Κέντρο UNESCO Ιονίου, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. 



Έγινε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής της Πλατυτέρας, όπου και ο τάφος του κυβερνήτη. Η  εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του ιστορικού ερευνητή Γεώργιου Σκλαβούνου, με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως προσωπικότητα, ως ηθική και πνευματική οντότητα» . 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, έκθεση που θα παραμείνει στον χώρο μέχρι και τις 30 /9 και έχει στόχο να καθιερωθεί  ως θεσμός.



Συμμετέχουν  Αλέκα Λαμπίρη, Σπύρος Κολυβάς, Κώστας Μηνάς, Βασιλική Μυλωνά, Κωστής Παπαβλασόπουλος.
Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης 

Επίσης, παρουσιάστηκε η Ωδή στον Ιωάννη Καποδίστρια σε πρώτη εκτέλεση από τον Κερκυραίο  βαρύτονο Παντελή Κοντό, συνοδευόμενο από κουιντέτο χάλκινων  πνευστών. Για την Ωδή,  και την μουσική της μίλησε ο συνθέτης και μαέστρος  Σπύρος  Ρουβάς.

Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης ήταν: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο και η  Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 7 το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα « Πώς  τιμάμε το 21 στην Πράξη, πώς τιμάμε τον Καποδίστρια» .

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα  το 10 πρωί, θα γίνει το    καθιερωμένο Μνημόσυνο στον Κυβερνήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών κα Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα σχολεία της πόλης, καθώς και των επισήμων. Την ημέρα αυτή δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης στο Ναύπλιο.  Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Το Βλέμμα του Αγώνα (Ιωάννης Καποδίστριας)" που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Επετείου για τα 200 έτη από την εκκίνηση της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και ιστορικής μνήμης του  Ιωάννη Καποδίστρια του "Κέντρου Unesco του Ιονίου" για το έτος 2021 και φιλοξενείται στον εμβληματικό χώρο της Μονής της Υ. Θ. Πλατυτέρας, στο Αρχονταρίκι, από την 16η έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.την Επανάσταση του 1821, σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων μαζί με το Κέντρο UNESCO Ιονίου.