Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανέλαβαν άτυπα οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Κ. Ζορμπάς και Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου

Κώστας Ζορμπάς
15 Σεπτεμβρίου 2021 / 12:51

Μ.Ανδριώτη: «Είμαστε μια ομάδα και μια συνέχεια». Κ.Ζορμπάς: «Στην διοικητική ευχέρεια της Περιφερειάρχη οι αλλαγές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή της έκδοσης του ΦΕΚ για τον ορισμό των νέων Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή. Η θητεία των μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειαρχών έληξε την Τρίτη, ενώ άτυπα έχουν αναλάβει πλέον στην Κέρκυρα ο Κώστας Ζορμπάς που διατηρούσε έως πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Υγείας και στη Ζάκυνθο η Κατερίνα Μοθωναίου, μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού.

Οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες ενημερώνονται από τους προηγούμενους για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία από την αλλαγή των προσώπων στις δυο Περιφερειακές  Ενότητες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους, οι έως πρότινος Αντιπεριφερειάρχες προσπαθούσαν να κλείσουν εκκρεμότητες και να διευθετήσουν τεχνικά θέματα, όπως να υπογραφούν εντάλματα πληρωμής σε εργολάβους, καθότι οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν ακόμη δικαίωμα υπογραφής. Ωστόσο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, οι υπογραφές μπορούν να μπουν από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Όσον αφορά πάντως το έργο που αφήνουν πίσω τους, στο σχεδιασμό του κ. Ζορμπά, όπως τόνισε στην «Ε» είναι η παρουσίαση απολογισμού διετίας  ως Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης. Αναφορικά με την απόφαση της κ.Κράτσα ο κ.Ζορμπάς αρκέστηκε να τονίσει  ότι «οι αλλαγές είναι στην διοικητική ευχέρεια της Περιφερειάρχη».

«Απολογισμός» Μ.Ανδριώτη

Όσον αφορά τη θέση που θα αναλάβει η έως πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, της έχει προταθεί το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς αναμένει να συνομιλήσει με την κ.Κράτσα μετά την επιστροφή της από την Γαλλία, όπου βρίσκεται για σειρά επαφών .

Ερωτηθείσα από την «Ε» για το λόγο αλλαγής η κ. Ανδριώτη επισήμανε ότι είναι στα προνόμια του Περιφερειάρχη να αλλάζει τα πρόσωπα. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος προσωπικός λόγος. Αλλιώς θα μου έδινε άλλη θέση διαφορετική. Είμαστε μια ομάδα και μια συνέχεια», τόνισε η κ.Ανδριώτη.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας η πρώην Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που αφήνει πίσω της. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, έχει ήδη δημοπρατηθεί και  είναι σε εξέλιξη 3 διαγωνισμοί ποσού 426.000 ευρώ έκαστος, που αφορούν Συντηρήσεις-Αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων Βόρειας, Μέσης και Νότιας Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων, δημοπρατήθηκαν 5 μεγάλα έργα οδικού δικτύου ύψους 18 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το ένα  Βουνιατάδες- Άγιος Ματθαίος, π/υ 1.044.450 ευρώ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και ο εργολάβος έχει ξεκινήσει, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν μέχρι τις 31-12-2021, ώστε να υλοποιηθούν από την νέα χρονιά.

Παράλληλα επικαιροποιήθηκε η μελέτη Τρία Γεφύρια-Βρυώνη, δημοπρατήθηκε η Βίλα Ρόσα και το Καφέ Γυαλί, ενώ για να καλύψει το χρονικό κενό από την δημοπράτηση των μεγάλων οδικών έργων μέχρι την συμβασιοποίησή τους, η ΠΙΝ προχώρησε σε 7 μικρές εργολαβίες παρεμβάσεων καθημερινότητας, ώστε να επουλωθούν λακκούβες και να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια με διαγραμμίσεις και ευπρεπισμούς.

Όπως μάλιστα είπε η κ. Ανδριώτη 33 οικογένειες αναμένεται να αποζημιωθούν σύντομα από τα ταμεία της Περιφέρειας, λόγω ατυχημάτων σε λακκούβες από το 2016 και μετά.

Αναβλήθηκε η Οικονομική Επιτροπή

Στο μεταξύ οι ανακατατάξεις προκάλεσαν σήμερα δυσλειτουργία στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίασή της για την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής συμμετείχαν ως μέλη οι δυο πρώην Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μ. Ανδριώτη και Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλος, καθώς και η μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Κ. Μοθωναίου. Η κ. Μοθωναίου με την προηγούμενη ιδιότητά της έχει ήδη παραιτηθεί από την Επιτροπή.

Ωστόσο το ζήτημα αποκαταστάθηκε εντός της ημέρας με νέα απόφαση της Περιφερειάρχη, με την οποία ορίζονται ως μέλη αυτής ο κ. Ζορμπάς και η κ. Μοθωναίου. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της σημερινής Οικονομικής Επιτροπής, όπως και του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου λήγει στις 7 Νοεμβρίου.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ