Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεσσαλονίκες*

editorial
14 Σεπτεμβρίου 2021 / 20:16

Από Θεσσαλονίκη σε Θεσσαλονίκη, ένα τσιγάρο δρόμος. Τόσο κοντά δηλ. όσο και τα ποδάρια των ψεμάτων. Όχι δεν είναι αντιπολιτευτικός λόγος, ευκαιρία δοθείσης. Άλλος λόγος είναι. Άλλος είν΄ ο λόγος.

Αν ξεκινήσει κανείς ανάποδα, θα θυμηθεί το ετήσιο, αγωνιστικό, ραντεβού στην συμπρωτεύουσα. Εκεί όπου, αμέσως μετά τα μπάνια του λαού, αυτός επανέρχεται ενθυμούμενος άλλοτε «... τι σημαίνει δεξιά» άλλοτε την αλήστου μνήμης «αλλαγή», απαλλαγή, συναλλαγή κοκ. Συνήθως ντύνεται τα χακί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, και μετά βάζει κάτι πιο καλό ένεκα οι γιορτάδες!
Με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκε να υπηρετήσει ο Βαρουφάκης, και που κατά δήλωσή του, αμφισβητούσε, φτάσαμε στις κάλπες του Γενάρη του 2015. Να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα κατανάλωσης που θα υποστήριζε την ανάπτυξη αντί της λιτότητας.
Κι έτσι χωρίς στρατηγική αναφορά άλλαζαν οι αδιέξοδες τακτικές σαν του Πέντρο στο ματς με τη Λουντογκόρετς και όχι μόνο. Έπεσε στο τραπέζι ακόμα και το χαρτί του αποδιοπομπαίου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και ω του θαύματος η επόμενη (ΔΕ) Θεσσαλονίκη έφερε την άρον άρον συνθηκολόγηση του κατά τον εθνικό ποιητή Σολωμό, εύπιστου, εκλογικού σώματος εις επίρρωσιν του κομματικού ρεαλισμού του μεγαλύτερου μέρους του φάσματος. Εξαιρέσει εκείνων που σφυρίχτηκαν σε καταφανή θέση οφσάιτ, όπως άλλωστε έδειξε και το var...
Έκτοτε οι Θεσσαλονίκες διαδέχονταν η μια την άλλη με «παράλληλα προγράμματα» από τη μια και κάθε μορφής και είδους μαξιμαλισμό από την άλλη. Έτσι όπως άλλωστε συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία πολλά χρόνια. Από τη μια το όραμα από την άλλη ο ρεαλισμός. Κάτι σαν το Ελευθεριακόν, από 'δω η γυναίκα μου κι από 'δω το αίσθημά μου.
Και κάπως έτσι, κούτσα, κούτσα, φτάσαμε και στη Θεσσαλονίκη των 50 gigabytes. Ούτε η συμπρωτεύουσα θα μπορούσε να ξεφύγει της ψηφιοποίησης καθόσον και οι νέες γενιές πρέπει να ενσωματωθούν στον ετήσιο, κυκλικό ρυθμό.
*Μα αυτή η πόλη, που πλανιέσαι, με παράτησε στην προκυμαία, διαλυμένο στον αέρα. Βήμα το βήμα να γυρεύω, νύχτα μέρα, της απουσίας σου, το φάντασμα ό,τι άφησε...
** Στίχοι για το τραγούδι Θεσσαλονίκες - 1984 του Μιχάλη Μαρματάκη και σύνθεση Τερμίτες από το album Η αμαρτωλή Μαρία.