Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Καλή σχολική χρονιά λοιπόν!

ΣΥΡΙΖΑ
13 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:50

«Ποτέ δεν έγιναν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο πολλές, τόσο βαθιά αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τη νέα σχολική χρονιά:

Μόλις δυο χρόνια πέρασαν από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ δεν έγιναν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο πολλές, τόσο βαθιά αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Και ιδού το αποτέλεσμα:

- Ξανανοίγουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μετά την πολύμηνη πανδημία, αλλά όπως ακριβώς είχαν κλείσει: χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας των παιδιών και των νέων. Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή. με σχολικές τάξεις παραγεμισμένες ακόμα και με 25 και 27 παιδιά και το προσωπικό καθαριότητας ανεπαρκές.

- Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίου σε σύγκριση με πέρυσι εξαιτίας της θέσπισης της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής. Προέκυψε έτσι μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια, που αναλαμβάνουν να παρέχουν ισότιμα πλέον πτυχία, με το αζημίωτο φυσικά και χωρίς κανένα περιορισμό των βάσεων εισαγωγής.

- Η κυβέρνηση πήρε μέτρα που έκαναν πιο δύσκολο ακόμα και να προβιβαστείς από τάξη σε τάξη και να πάρεις απολυτήριο Λυκείου με την Τράπεζα Θεμάτων.

- Υποβαθμίστηκε  η επαγγελματική εκπαίδευση. Ουσιαστικά εισάγεται η πρόωρη κατάρτιση για ένα φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, κατ’ εντολή του ΣΕΒ, επαναφέροντας την εποχή του "κάλφα", τότε που εκπαίδευση λογίζονταν τα απλήρωτα μεροκάματα των νέων.

- Η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αξιολόγηση δήθεν για να αναβαθμίσει ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην ουσία επιδιώκει να φορτώσει στους εκπαιδευτικούς τη δική της ευθύνη, αλλά και να διαχωρίσει τα σχολεία με βάση τις  επιδόσεις των  παιδιών ποδοπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της «ανομίας» θέσπισε την πανεπιστημιακή αστυνομία που, όπως επισημαίνουν σχεδόν όλες οι πρυτανικές αρχές, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, από όσα υποτίθεται θα έλυνε.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες στη μόρφωση, υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, προάγει τον αυταρχισμό και την αναξιοκρατία και υπονομεύει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση δίνοντας ζωτικό χώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τις επιπτώσεις της βάσης εισαγωγής, με αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είμαστε ταγμένοι σταθερά υπέρ ενός δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης -όπως και υγείας- που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Υπερασπιζόμαστε την εκπαίδευση ως καθολικό και αναφαίρετο δικαίωμα, που δεν πρέπει να εξαρτάται από το εισόδημα, την κοινωνική θέση ή άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Υπηρετούμε και οικοδομούμε ένα συμπεριληπτικό σχολείο, σχολείο της μόρφωσης, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.
Αυτές τις βασικές αρχές επιδιώξαμε να υπηρετήσουμε στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και σε αυτές τις αρχές παραμένουμε προσηλωμένοι στις εξίσου δύσκολες συνθήκες της σημερινής πολλαπλής κρίσης.