Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βαριά» για την τσέπη των γονιών και φέτος τα σχολικά είδη

Βιβλιοχαρτοπωλεία
10 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:02
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αν και διατίθενται στις τιμές των τελευταίων τριών ετών, ωστόσο η προμήθειά τους στοιχίζει ακριβά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις τιμές των τελευταίων τριών ετών διατίθενται τα σχολικά είδη στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας, καθώς δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, όπως επισήμανε στην «Ε» η γενική γραμματέας του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας Λολίτα Σούλη. Ωστόσο η προμήθειά τους θα στοιχίσει και πάλι ακριβά στον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την κ.Σούλη, οι όποιες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν σε κάποια είδη (κόλλες, ψαλίδια, μαρκαδόροι κ.α.) απορροφήθηκαν, ώστε να διατεθούν στους καταναλωτές στις ίδιες τιμές. «Λόγω της αύξησης των μεταφορικών υπήρξαν ανατιμήσεις σε ορισμένα σχολικά είδη, οι οποίες όμως έχουν απορροφηθεί από τον Σύλλογό μας και δεν μετακυλύονται στην λιανική πώληση, ενώ έχουμε συνεννοηθεί όλοι μας να συγκρατήσουμε τις τιμές», ανέφερε η κ.Σούλη.

Συγκρατημένη η κίνηση

Ήδη πάντως οι σχολικές τσάντες έχουν πάρει την θέση τους στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Η κίνηση μέχρι στιγμή είναι συγκρατημένη, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα που θα λειτουργήσουν τα σχολεία, η προσέλευση στα βιβλιοπωλεία αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς θα έχουν δοθεί στους μαθητές και οι λίστες με τα απαιτούμενα είδη. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς, η κίνηση βέβαια είναι συγκρατημένη, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια τα σχολεία δεν λειτούργησαν κανονικά όποτε πολλά είδη τα έχουν. Λόγω κορονοϊού είναι όλοι στριμωγμένοι οικονομικά, όποτε η αγορά είναι μαζεμένη», τόνισε η κ.Σούλη.

Ακριβές οι τιμές

«Από μια πρώτη ματιά διαπιστώνουμε ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ακριβές και θα στοιχίσουν σε μια οικογένεια, ιδίως αν έχει δυο παιδιά. Για παράδειγμα μια καλή τσάντα πωλείται προς 50-60 ευρώ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Γιάννης Πελάης. Σύμφωνα με τον ίδιο στις λίστες που παραδίδονται στους μαθητές πολλές φορές υπάρχουν και είδη, τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν σε επάρκεια στα σχολεία, ωστόσο ελλείψει πόρων το βάρος επωμίζονται οι τσέπες των γονέων. «Τα χρήματα που δίνονται στις σχολικές επιτροπές δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα δίνονται πολλές φωτοτυπίες στα παιδιά και επειδή χρειάζονται πολύ περισσότερο χαρτί από αυτό που τους χορηγείται, ζητείται από τους μαθητές να φέρουν αυτό που τους αναλογεί», επισήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι ήδη στις λίστες που έχουν διακινηθεί από τα νηπιαγωγεία υπάρχουν μαζί με τα χαρτικά, αναλώσιμα όπως μωρομάντηλα, χαρτί υγείας και κουζίνας για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που ξεμείνουν τα διδακτήρια.

Οι τιμές

Όσον αφορά τις τιμές, αν και δεν παρουσιάζουν αυξήσεις με εξαίρεση τις κασετίνες που διατίθενται 10% πάνω σε σχέση με πέρσι, η προμήθεια και των άλλων ειδών στοιχίζει ακριβά. Τιμές βέβαια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια, ωστόσο όσοι επιλέξουν επώνυμα και «μοδάτα» με γνωστούς ήρωες θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Οι απλές τσάντες ώμου διατίθενται από 10-36 ευρώ, οι μικρές παιδικές από 11 – 21 ευρώ, ενώ το κόστος αυξάνεται σημαντικά στις τροχήλατες και διαμορφώνεται από 40-60 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το αν είναι επώνυμη.

Τα 50φυλλα τετράδια διατίθενται από 0,50 – 1 ευρώ, τα σπιράλ από 1,40 ευρώ, τα μπλοκ ζωγραφικής από 1- 2 ευρώ, οι μαρκαδόροι από 1,5-3.5 ευρώ, οι κασετίνες από 7- 14 ευρώ, τα παγουρίνια από 3-6 ευρώ, τα πλαστικά φαγητοδοχεία από 4,5 ευρώ και τα ανοξείδωτα από 10 ευρώ, οι στυλοί από 0,70-2 ευρώ, τα μολύβια από 0,15-1,30 ευρώ, το χαρτί Α4 από 3-4 ευρώ, οι ξύστρες από 1,29-2.99 ευρώ, οι σβήστρες από 0,48-1,49 ευρώ, οι διορθωτικές ταινίες πωλούνται προς 2,5 ευρώ και τα υγρά στα 0.99 ευρώ, ενώ τα ψαλίδια στοιχίζουν 1,30 ευρώ. Τέλος η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων ανάλογα με την τάξη και την εταιρεία κοστίζει από 40-100 ευρώ. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.