Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης
03 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:12

Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα - Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τίμησε το έργο του και τιμά την μνήμη του

H είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, διότι υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης και εμβληματικός παγκόσμιος Έλληνας. Αποτέλεσε μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της ανάδειξης του μνημειώδους έργου του και της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη τίμησε το έργο του μέσα από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και στην Ζάκυνθο, ενώ σχεδιάζεται εκδήλωση στην Κέρκυρα.

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αύλειο χώρο του Ξενία στο Αργοστόλι από την ομώνυμη ορχήστρα, όπου παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, αθρόα προσέλευση και συγκίνηση του κοινού, μέρος του έργου και της μουσικής δημιουργίας του.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στο Ληξούρι όπως και την Ζάκυνθο με τίτλο “Τραγουδώντας για τη Ρωμιοσύνη… 200 χρόνια μετά”, με θέμα την σύνθεση και τα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού, συνοδεία της ορχήστρας του Παναγή Μπαρμπατη.

Όλες οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μία λαϊκή και βαθιά προσέγγιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη και ανθρώπου, με την ευθύνη και τη σοβαρότητα που επιβάλλει η προσωπικότητά του, με τρόπο εύληπτο στο κοινό όλων των ηλικιών των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αργοστολίου, γεγονός που συνιστά τιμή για τον τόπο μας και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε, με περηφάνια και σεβασμό τα ίχνη της επιρροής της επτανησιακής μουσικής παράδοσης σε κάποιες συνθέσεις του.

Το “θρανίο” του στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου παραμένει τιμή και μνήμη της ζωής του στην Κεφαλονιά και το Σχολείο θα πάρει το όνομά του.


*Το τελευταίο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά κατα την εκδήλωση προς τιμη του έργου του, το οποίο ανέγνωσε από το Αργοστόλι η κόρη του Μαργαρίτα:

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 24.08.2021

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.

Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!

Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.

Σας Ευχαριστώ όλους !