Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Μαθήματα σε προκάτ αίθουσες και μισθωμένους χώρους

Προκάτ
30 Αυγούστου 2021 / 16:20
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ούτε φέτος οι εικόνες με μαθήματα σε προκάτ αίθουσες δεν θα λείψουν στην Κέρκυρα, καθώς η τακτική αυτή ελλείψει νέων διδακτηρίων εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

Αν και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προχώρησε στην διακήρυξη μειοδοτικής φανερής και προφορικής δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτων (η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει 31/7), για τη στέγαση και λειτουργία 9 νηπιαγωγείων, ωστόσο και φέτος θα χρησιμοποιηθεί η λύση προκάτ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ περισσότερα από 240 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών στεγάζονται χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή το 40% των μαθητών περίπου των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 14 κοντέινερ, από τα οποία μάλιστα τα 8 τοποθέτησαν σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα ήδη λειτουργούν σε κοντέινερ τα Νηπιαγωγεία: 12ο, 4ο, 7ο, 14ο, Ποταμού (2 αίθουσες) και σχεδιάζουν να λειτουργήσουν ακόμα 4 αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων, 2 αίθουσες στα Κανάλια, ενώ σχεδιάζεται και η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Κοντοκαλίου σε 2 αίθουσες προκάτ στον αύλειο χώρο του ΕΠΑΛ Κορακιάνας πολύ μακριά από τη σημερινή θέση του νηπιαγωγείου και τη συνύπαρξη μαθητών προσχολικής ηλικίας με έφηβους μαθητές.

Παράλληλα στις 2 προκάτ αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων σχεδιάζεται η μεταστέγαση (και όχι η ίδρυση παραρτήματος) του 8ου Νηπιαγωγείου (Μαντουκίου). Μάλιστα, ενώ ο Δήμος μιλούσε για παράρτημα λόγω αυξημένων εγγραφών, μετά από εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, τελικά αποφάσισε μεταστέγαση. Στις άλλες 2 προκάτ αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων σχεδιάζεται η λειτουργία του παραρτήματος του 12ου Νηπιαγωγείου.

«Φυσικά πρόκειται για πανελλαδική πρωτοτυπία, καθώς και η έδρα του Νηπιαγωγείου στεγάζεται σε κοντέινερ, στο τσίγκινο κουτί στον αύλειο χώρο του 12ου Δημοτικού Σχολείου τα τελευταία 10 χρόνια. Απαιτούμε τα 50 νήπια και προνήπια να εξακολουθήσουν να στεγάζονται στο κτίριο του ΚΑΠΗ, το οποίο βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του σχολείου, όπως ζητούν μετ’ επιτάσεως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιαδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Κουρσάρης. Επιπλέον, όπως αναφέρει, στο Νηπιαγωγείο Καναλίων τοποθετήθηκαν δύο αίθουσες προκάτ σε οικόπεδο που όπως φαίνεται δεν ανήκει στον Δήμο.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕ, η αίθουσα που έχει τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Σπαρτύλα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ενώ είναι άκρως αντιπαιδαγωγικός ο σχεδιασμός για τοποθέτηση προκάτ στους Γιαννάδες.

Η εικόνα στα γυμνάσια και τα λύκεια

Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης παρατηρούνται όμως και στα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος. Ενδεικτικά το Λύκειο Αγρού λειτουργεί σε κοντέινερ, το Γυμνάσιο Φαιάκων στεγάζεται στην Δασιά σε ένα παλιό ξενοδοχείο που τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας στεγάζεται σε παλιά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι να μετακομίσει στο δικό του κτίριο. «Το κτιριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Όλα τα σχολεία έχουν ζητήματα και χρειάζονται συντηρήσεις και υποδομές», ανέφερε ο κ.Καπετάνιος. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως εικόνες με 27αρια τμήματα δεν θα λείψουν ούτε και φέτος (επιτρέπεται η λειτουργία σύμφωνα με νόμο) παρά την πανδημία, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για «σπάσιμο» τμημάτων, λόγω της σοβαρής έλλειψης χώρων. Όπως τονίζει, εικόνες με 27μελη τμήματα συναντώνται τόσο στα σχολεία της πόλης αλλά και περιφερειακά, όπως στο Λύκεια Λευκίμης και Αγρού.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.