Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από πείσμα ή κουταμάρα

Ελίνα Λάσκαρι
19 Αυγούστου 2021 / 17:04

Η τραγωδία στο Μάτι, φαίνεται πως δίδαξε στην πολιτική προστασία την επιτακτική επιστράτευση του 112 και σε μας, τους απλούς πολίτες, τη σωτήρια συμμόρφωση στην τακτική των προληπτικών εκκενώσεων.

΄Ησαν υπερβολικά πολλές οι αναφορές για να περάσει απαρατήρητο: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν, έμειναν και δώσανε τη δική τους μάχη με τις φλόγες για να σώσουν το βιός τους». «Χάρη σ΄ αυτούς, στην αυτοθυσία τους, υπάρχει ακόμα το χωριό». «Παρακούσανε την εντολή εκκένωσης, μείνανε πίσω και σώσανε με τα χέρια τους τα σπίτια και τις περιουσίες τους». 
 
Ακόμα και αν έγινε υπερχρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, όπως υπαινίχθηκαν οι πυρόπληκτοι, υπερθεμάτισαν πολλά από τα κανάλια και κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, οι οδηγίες εκκένωσης, εν μέσω μιας τέτοιας πρωτοφανέρωτης καταστροφής συνετέλεσαν στο να θρηνούμε μεν δάση, ζώα και σπίτια αλλά κανέναν, μέχρις στιγμής, νεκρό. Διότι το «Μάτι» είναι πράγματι παντού. Και υπαγόρευσε ασυζητητί τις επιλογές της πολιτείας να ρίξει το βάρος των επιχειρήσεων στη σωτηρία ανθρώπων, πρωτίστως, και δευτερευόντως στο σβήσιμο των πυρκαγιών. Η σκέψη εντούτοις ότι μπορούν, σε τέτοιες στιγμές, να αμφισβητούνται οι εντολές των αρμοδίων είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη. Γιατί όντως απεδείχθη ότι οι εκκενώσεις σώζουν ζωές.

Το ίδιο άλλωστε, όπως και τα εμβόλια. Η επιλεκτική λοιπόν υπακοή ή, χειρότερα, η προσπάθεια ταύτισης της άρνησής τους με εκδηλώσεις οργής κατά της κυβέρνησης και αγανάκτησης κατά του συστήματος είναι τουλάχιστον ανόητες.

Η τραγωδία επομένως στο Μάτι, φαίνεται πως δίδαξε στην πολιτική προστασία την επιτακτική επιστράτευση του 112 και σε μας, τους απλούς πολίτες, τη σωτήρια συμμόρφωση στην τακτική των προληπτικών εκκενώσεων. Μετά δε την καινούργια, πρόσφατη συμφορά, δείχνουμε να συμφωνούμε επίσης για την, μεταξύ άλλων, αναγκαιότητα εκπαίδευσης ντόπιων εθελοντών, που σε συνεργασία με τους επαγγελματίες πυροσβέστες θα μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της κρατικής παρέμβασης ώστε να σώζονται και εκείνα που από άγνοια μόνον, αφήνονται να καούν.

Μένει να φανούμε το ίδιο σοφοί και στην αξιοποίηση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Διότι, θα συμφωνήσω με αυτούς που πρώτοι το επεσήμαναν, είναι ύβρις να διαθέτει κανείς τα εργαλεία που θα τον σώσουν, και από πείσμα ή κουταμάρα να μην τα χρησιμοποιεί.