Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον απολογισμό του έργου ΣΥΔΙΣΑ στο δημοτικό συμβούλιο

ΣΥΔΙΣΑ
29 Ιουλίου 2021 / 11:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υδραίου: «1η Αυγούστου ο ΣΥΔΙΣΑ παραδίδει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία στον ΦΟΔΣΑ -Εκτενής ενημέρωση από Σαρλή επί των εξελίξεων αναφορικά με τον νεοσύστατο φορέα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναβλήθηκε χθες η προγραμματισμένη συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τον απολογισμό του έργου του ΣΥΔΙΣΑ. Το θέμα εισηγούνταν η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, ωστόσο αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, προκειμένου να παρουσιαστούν και τα οικονομικά στοιχεία του Συνδέσμου.

Όπως τόνισε η κ.Υδραίου, την 1η Αυγούστου ο ΣΥΔΙΣΑ παραδίδει στον ειδικό περιφερειακό διαβαθμικό Φορέα  ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ όλη την κινητή και την ακίνητη περιουσία που έχει στην κατοχή του, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να έχει ήδη περάσει στα χέρια του από το περασμένο καλοκαίρι κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 93.

Ενημέρωση από Σαρλή για ΦΟΔΣΑ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος Χρύσανθος Σαρλής προέβη σε ενημέρωση επί των εξελίξεων αναφορικά με τον νέο Φορέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σαρλής μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Χρυσόστομο Μπούκα από την Κέρκυρα και Μάκη Φόρτε από την Κεφαλονιά είχαν δικαιωθεί από την Επιτροπή του άρθρου 152 σχετικά με την νόμιμη σύσταση του φορέα. Όπως επισήμανε στην εισήγησή του ο κ.Σαρλής, η ψήφιση του άρθρου 93 ως τροπολογία της ύστατης ώρας σε άσχετο προς την αυτοδιοίκηση νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε χωρίς διαβούλευση και με παράκαμψη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ όπως είπε το άρθρο 93 παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος 4, 17, 25, 74, 101, 102. Τόνισε  ότι η διαχείριση των στερών αποβλήτων συνιστά την μία από τις πρώτες βασικές αρμοδιότητες των Δήμων, η οποία με το άρθρο 93 αφαιρείται επιλεκτικά (και αναγκαστικά) μόνο από τους Δήμους των Ιονίων Νήσων.

Μεταξύ άλλων ο κ.Σαρλής ανέφερε ότι οι αποφάσεις της  Επιτροπής του άρθρου 152, διαπιστώνουν ότι η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, δεν είχε εξουσία α) εκπροσώπησης της ΠΙΝ για την συμμετοχή της στο νέο Φορέα, β)για την κατάρτιση και υπογραφή του καταστατικού για την σύσταση του Φορέα, δεδομένου ότι το αρμόδιο κατά το άρθρο 163 ν. 3852/2010 το Περιφερειακό Συμβούλιο  Ιονίων Νήσων, ουδέποτε συνεδρίασε και αποφάσισε για την συμμετοχή της ΠΙΝ στην ιδρυτική γενική συνέλευση φορέων αλλά ούτε και παρείχε την εξουσίας αντιπροσώπευσης προς υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης του Φορέα.
Πρόσθεσε δε ότι τα προγράμματα του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας, ΣΥΔΙΣΑ ευρίσκοντο στη φάση της υλοποίησής τους σε προχωρημένο στάδιο επισημαίνοντας ότι ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του έργου της ΜΕΑ Κέρκυρας από τον ΣΥΔΙΣΑ οι παρεμβάσεις του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων – Α.Ε μοναδικό αποτέλεσμα είχαν, να μην έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί ανάδοχος του έργου.

Πρόταση κατέθεσε και η παράταξη του Γιώργου Καρύδη, η οποία βρίσκονταν στην ίδια γραμμή πλεύσης με την διαφορά ότι πρότεινε τη λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις. Ωστόσο δεν έτυχε ανταπόκρισης

Η εισήγηση του κ.Σαρλή, όπως διαμορφώθηκε και με τις προσθήκες της Δημάρχου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από 19 δημοτικούς συμβούλους. Υπέρ αυτής τάχθηκε τόσο η παράταξη της κ.Υδραίου, όσο και του κ.Νεράντζη, ενώ από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη του κ.Τρεπεκλή. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.