Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Σε άλλους πρέπει να αναζητήσετε ευθύνες για το Λαζαρέτο κ. Σαρλή»

Λαζαρέτο
28 Ιουλίου 2021 / 14:11

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Καποδίστρια στον πρώην δήμαρχο Κερκυραίων και νυν δημοτικό σύμβουλο Χρύσανθο Σαρλή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση στον πρώην Δήμαρχο Κερκυραίων και νυν επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Χρύσανθο Σαρλή, αναφορικά με ευθύνες, που αναζητεί, αλλά και τις δράσεις ανάδειξης του νησιού Λαζαρέτο, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνο Καποδίστρια.
 
Με αφορμή την επιστολή του κ. Σαρλή, η οποία δημοσιεύτηκε σε μερίδα του τοπικού Τύπου, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δηλώνει:
 
«Κύριε Σαρλή, με όλο το σεβασμό που έχω για όλους τους παλαιότερους Αυτοδιοικητικούς της Περιφέρειάς μας, θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω σε αρκετά σημεία του -γλαφυρού μεν, αλλά ατυχούς δε και ετεροχρονισμένου- κειμένου σας, αλλά και να σας ενημερώσω, όπως οφείλατε να έχετε πράξει:
 
  1. Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι από το 2001 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έκανε κάτι για το εν λόγω έργο, κάτι που είναι λανθασμένο, καθώς το 2001 δεν υπήρχε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά Νομαρχία Κέρκυρας μέχρι το 2010.
 
  1. Το έργο ανάδειξης του Λαζαρέτο δεν είχε καμιά μελέτη, ούτε αδειοδότηση. Απλά περιγραφή και καλή διάθεση… Αυτά παραλάβαμε, τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση.
 
  1. Δεν είχε ενταχθεί στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2001 – 2006), ούτε σε ΕΣΠΑ, αλλά σε πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας INTERREG Ελλάδας – Αλβανίας (2014-2020)
 
  1. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν χρειάζεται, όπως ζητάτε στο κείμενό σας, να δώσει «σήμερον το ταχύτερο, πλήρη έκθεση όλων των ενεργειών και των διαδοχικών φάσεων του έργου, που διαχειρίστηκε και πλήρη απολογισμό, προς ενημέρωση της Κερκυραϊκής και Επτανησιακής κοινωνίας και του Ελληνικού Λαού γενικότερα»», γιατί το έχει κάνει τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20/3/2021, όσο και σε δελτίο Τύπου στις 22/3/2021 και στα Μ.Μ.Ε. (στον εξής σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σχετικό δελτίο Τύπου https://pin.gov.gr/?p=27990)  Αλλά εσείς δεν το γνωρίζετε, γιατί δεν είχατε ασχοληθεί επί της ουσίας, απ’ ό,τι φαίνεται…
 
Λόγω της σημαντικότητας του έργου για την ιστορική μνήμη της Κέρκυρας και προκειμένου να ενταχθεί σωστά σε επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχω ξεκινήσει -λόγω της αρμοδιότητάς μου- επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και με τον νέο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, ενέργειες, δηλαδή, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει από τις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές Αρχές».