Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάρπαστα τα ενοικιαζόμενα ΙΧ στην Κέρκυρα

Ενοικιαζόμενα
22 Ιουλίου 2021 / 15:09
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η τεράστια ζήτηση που υπάρχει σε συνδυασμό με την μειωμένη διαθεσιμότητα κατά 2.000 περίπου οχήματα, έχει μετατρέψει σε είδος υπό εξαφάνιση τα ενοικιαζόμενα ΙΧ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Βροχή» πέφτουν οι κρατήσεις στις εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και στην Κέρκυρα παρά την δύσκολη τουριστική σεζόν που διανύουμε κατά γενική ομολογία. Η τεράστια ζήτηση που υπάρχει σε συνδυασμό με την μειωμένη διαθεσιμότητα κατά 2.000 περίπου οχήματα, έχει μετατρέψει σε είδος υπό εξαφάνιση τα ενοικιαζόμενα ΙΧ που πλέον διατίθενται σε ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Σπύρο Βασιλάκη για φέτος ο στόλος των μισθωμένων ΙΧ ανέρχεται γύρω στις 7.000 από 9.000 που ήταν το 2019.

Ωστόσο όπως εξηγεί η ζήτηση εκτινάχθηκε από τον τρέχοντα μήνα, καθώς το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένη και το κόστος ενοικίασης ξεκινούσε ακόμη και από τα 5 ευρώ στα μικρά ΙΧ.
«Ο κόσμος, λόγω του κορονοϊού επιλέγει να μετακινηθεί περισσότερο με τα ενοικιαζόμενα ΙΧ παρά με τα τουριστικά λεωφορεία για να επισκεφθεί μια περιοχή, καθώς αισθάνεται περισσότερο ασφαλής», ανέφερε ο κ.Βασιλάκης.

Ανάγκη σε ρευστότητα

Όπως τόνισε η κ.Βλασερού από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οι αυξημένες ανάγκες για ρευστότητα που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα ώθησαν πολλές εταιρείες να πουλήσουν ένα μέρος του στόλου τους, το οποίο όμως δεν αντικαταστάθηκε. «Το πρόβλημα που παρατηρείται και στην Κέρκυρα είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο. Λόγω του κορονοϊου και ανάγκη σε ρευστότητα πολλές εταιρείες  πούλησαν ένα μέρος του στόλου τους που δεν αντικαταστάθηκε, και από την στιγμή που τα εργοστάσια αυτοκινήτων διαθέτουν ΙΧ μόνο κατά παραγγελία και οι παραγγελίες δεν έγιναν, η αγορά έμεινε χωρίς αυτοκίνητα. Η ζήτηση αυτή την στιγμή έχει καλυφθεί παρότι δεν έχουμε την βρετανική αγορά. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβρισκε κανείς αυτοκίνητο λόγω Βρετανών τουριστών», αναφέρει η ίδια επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι και εταιρείες low cost δεν θα λειτουργήσουν για φέτος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ακόμη περισσότερο η διαθεσιμότητα των ΙΧ.

Την ανιούσα πήραν οι τιμές

Ακόμη όμως κι αν κάποιος βρει όχημα για ενοικίαση θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος για ένα μικρό όχημα διαμορφώνεται στα 40-70 ευρώ την ημέρα, ενώ στα πιο μεγάλα μπορεί να εκτιναχθεί έως και τα 100 ευρώ!
«Υπάρχει τεράστια ζήτηση και ταυτόχρονα τεράστια αύξηση στις τιμές, καθώς η ζήτηση δεν αντισταθμίστηκε με την διαθεσιμότητα», αναφέρει η Ευτυχία Μούτσου, από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

Τουριστικά λεωφορεία

Κι ενώ ο κλάδος των ΙΧ παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας Νίκο Τσαγκάρη η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στον κλάδο που εκπροσωπεί. «Η κατάσταση με τον κορονοϊό μας έχει επηρεάσει πολύ άσχημα. Ο μαζικός τουρισμός έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός με οικογενειακές μεταφορές με ενοικιαζόμενα ΙΧ ή με μίνι βαν. Αν και τα λεωφορεία δεν είναι σε νόμιμη ακινησία, ωστόσο υπολειτουργούν», επισήμανε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.