Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επι τάπητος τα ανοιχτά μέτωπα στον τουρισμό

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
16 Ιουλίου 2021 / 15:54
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι τουριστικοί φορείς αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα της φετινής τουριστικής περιόδου και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα ανοιχτά μέτωπα στον τουρισμό έθεσαν υπόψιν της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Επιμελητήριο.
 
Οι εκπρόσωποι από την Ένωση Ξενοδόχων, την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (AOCTA)και του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα της φετινής τουριστικής περιόδου και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά. Όπως επισημάνθηκε  η σεζόν που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτείται η εγρήγορση όλων για την ομαλή εξέλιξή της.
 


Ειδική αναφορά έγινε στην λειτουργία και δεύτερου ξενοδοχείου καραντίνας, καθώς η πληρότητα στο ήδη υπάρχον βρίσκεται στο 100%. Σήμερα μέχρι αργά το μεσημέρι και τα 84 δωμάτια ήταν κατηλλειμμένα, καθώς συνολικά φιλοξενούνταν 88 άτομα είτε ως κρούσματα είτε ως στενές επαφές.
 
Σειρά ζητημάτων

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, η λειτουργία των υδατοδρομίων που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας, τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρέωση για παρουσία ναυαγοσώστη στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει, η αναβάθμιση του ΙΕΚ Τουρισμού αλλά και η εξειδίκευση και η κατάρτιση του προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία.
Θετικό απόηχο, όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο της AOCTA, κ.Χαλικιόπουλο, ήταν η ανακοίνωση της επανεκκίνησης του τουρισμού από τα μέσα του περασμένου Μαϊου, αν και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο δείκτης των αφίξεων παραμένει ακόμη στο μείον. Ωστόσο οι ελπίδες εναποτίθενται στο άνοιγμα της Βρετανικής αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα μετά και την άρση των περιορισμών που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς.
 
Δύσκολη στιγμή
Η κ.Ζαχαράκη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται η χώρα, ωστόσο μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή του καινούριου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Τουριστικής Ανάκαμψης, του ΠΔΕ και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», θα μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά και η Ελλάδα θα πάρει την θέση που της αξίζει. «Φέτος έστω και  με τα δύσκολα στατιστικά θα αρχίσουμε σιγά σιγά να παίρνουμε ανάσα. Υπήρχε η χαμηλή βάση εκκίνησης που σταδιακά αυξήθηκε, ωστόσο θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες αφίξεις και να πετύχουμε την επιμήκυνση της σεζόν. Η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και το μήνυμα έχει περάσει παντού στον κόσμο και πρέπει να συνεχίσουμε τώρα με την μάχη του εμβολιασμού», επισήμανε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε πρώτες χώρες που προτιμούν οι τουρίστες για τις διακοπές τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία και δεύτερου ξενοδοχείου καραντίνας,  η κ.Ζαχαράκη άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, τονίζοντας ότι απαιτούνται διαδικασίες, ωστόσο «αν υπάρχει ανάγκη τίθεται μέσω της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Οικονομικών και είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στ.Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ρ.Κράτσα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ.Υδραίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ.Χονδρογιάννης, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κ.Ζορμπάς και Μελίτα Ανδριώτη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Μουζακίτης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Π.Βαρούχας.

Επισκέψεις

Νωρίτερα η κ.Ζαχαράκη πραγματοποίησε αυτοψία στο Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο, ενώ αμέσως μετά μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΠΙΝ, Ιονίου Πανεπιστημίου και Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών Τουρισμού και της παροχής Τουριστικής Εκπαίδευσης στα στελέχη του κλάδου μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.




Η κ.Ζαχαράκη συναντήθηκε επίσης με την Δήμαρχο Μ.Υδραίου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ.Νεκτάριο. Το πρόγραμμα της Υφυπουργού περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο ΙΕΚ Τουρισμού και την Σχολή Ξεναγών αλλά και συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γ.Μαχειμάρη. Η πρώτη ημέρα επίσκεψης της Υφυπουργού θα ολοκληρωθεί  το βράδυ με τα εγκαίνια της νέας υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας“ANGSANA” από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν.Δένδια. Η διήμερη επίσκεψη της κ.Ζαχαράκη στην Κέρκυρα ολοκληρώνεται αύριο.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.