Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σήκωσε πανιά» ο θαλάσσιος τουρισμός

τουρισμός
02 Ιουλίου 2021 / 13:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο 40%-50% του 2019 η κίνηση στα μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στο 60% στα σούπερ γιότ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φύσηξε «ούριος» άνεμος  για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Κέρκυρα, έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία. Επαγγελματίες που ασχολούνται με το yachting  εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή τουριστική περίοδο, παρά την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια. «Μελανό» σημείο βέβαια, εξακολουθεί να παραμένει η απουσία της βρετανικής αγοράς, με άμεση επίπτωση σε εταιρείες ιστιοπλοϊκών διακοπών που εξαρτώνται πλήρως από αυτή, ωστόσο αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται από Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.

Η κίνηση στα μικρά σκάφη κινείται στο 40%-50% του 2019, ενώ στα σούπερ γιοτ στο 60%,όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Πάνος Βαρούχας.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς αν αναλογιστεί κανείς ότι η σεζόν άνοιξε από την 1η Ιουνίου, όταν την προηγούμενη χρονιά η εκκίνηση δόθηκε στις 15 Ιουλίου!

«Υπάρχει μια αυξητική τάση για τον Ιούλιο και σίγουρα η φετινή περίοδος εξελίσσεται καλύτερα από πέρσι. Ο Αύγουστος αυτή τη στιγμή είναι πλήρης από κρατήσεις», τόνισε ο κ. Βαρούχας.
Σύμφωνα με στοιχεία της μαρίνας Γουβιών, του μοναδικού αδειοδοτημένου τουριστικού λιμένα στην Κέρκυρα (επίκειται η λειτουργία  της μαρίνας Μπενιτσών), από τέλη Μαΐου έως σήμερα, έχουν έρθει για διακοπές 200 σκάφη από έξω, αριθμός καλύτερος από τον αναμενόμενο.

«Δεδομένων των συνθηκών είμαστε ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι σε μεγάλο βαθμό και σίγουρα καλύτερα από πέρσι. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των επισκεπτών στα σκάφη είναι από Ιταλία, αν και δεν είναι συνηθισμένο να ταξιδεύουν αυτή την περίοδο. Κίνηση καταγράφεται επίσης από Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία», ανέφερε ο διευθυντής της Μαρίνας Γουβιών Κώστας Καραμπάτσος. Όπως διευκρίνισε αυτή τη στιγμή είναι ελλιμενισμένα στην μαρίνα 1.216 σκάφη, εκ των οποίων το 60% είναι ιδιωτικά σκάφη και 40% επαγγελματικά. «Η μαρίνα παρουσιάζει πληρότητα 96% αυτή τη στιγμή και είναι ασφυκτικά γεμάτη, κυρίως όμως λειτουργεί ως πάρκινγκ σκαφών», παρατήρησε ο κ. Καραμπάτσος.
Από 1.000 – 200.000 ευρώ

Όσον αφορά το κόστος ενοικίασης , υπάρχει διακύμανση ανάλογα με τον τύπο, ενώ επιλογές υπάρχουν για όλα τα βαλάντια. Από οικονομικές μέχρι πιο εξεζητημένες. Για μια εβδομάδα ενοικίασης δηλαδή, το κόστος στα μικρά σκάφη ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για μέγκα γιότ και θαλαμηγούς.

Σε αναμονή

Την ίδια ώρα σε αναμονή βρίσκονται μεγάλες εταιρείες ιστιοπλοϊκών διακοπών που εξαρτώνται πλήρως από την βρετανική αγορά, καθώς τα σκάφη τους παραμένουν καθηλωμένα περιμένοντας να δώσει το «πράσινο» φως ο Μπόρις Τζόνσον για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
«Η χρονιά που διανύουμε είναι χειρότερη από την περσινή και έχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ από την κατάσταση αυτή. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Βρετανούς και είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να ταξιδέψουν. Προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο, αλλά δεν υπάρχουν πτήσεις», αναφέρει η Σαμάνθα Μπακιρλή, εκπρόσωπος της εταιρείας Sailing Holidays στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με την ίδια από το στόλο των 162 σκαφών σε όλη την χώρα , 35 έχουν βάση την Κέρκυρα, μέσω των οποίων διακινούνται σε μια κανονική σεζόν 3.000 άτομα από την Βρετανία.

Τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κλάδο, πριν την επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των επιβατών με PCR τεστ ή με ταχύ αντιγονικό τεστ .Επιπλέον, σε ταξίδια διάρκειας μεγαλύτερης της μίας εβδομάδας και αριθμό επιβατών (εκτός του πληρώματος) άνω των 15 ,συνιστάται, τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την επιβίβαση, να γίνεται έλεγχος των επιβατών με rapid test.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.