Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανελλήνιες διακρίσεις στη ζωγραφική για δυο Κερκυραίες μαθήτριες

Ερυθρός Σταυρός
16 Ιουνίου 2021 / 14:08
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το 1ο βραβείο κέρδισε η Κατερίνα Κουσουνή και το 3ο η Μαρία Τσιριγγάκη στο διαγωνισμό «Covid-19 μαθητές και απόσταση» του Τομέα Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μάγεψαν με το ζωγραφικό τους ταλέντο δυο Κερκυραίες μαθήτριες στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Τομέα Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με θέμα: «Covid-19 μαθητές και απόσταση». Τα έργα τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 160 συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα κατακτώντας το 1ο και το 3ο βραβείο!

Την πρωτιά στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απέσπασε η 13χρονη Κατερίνα Κουσουνή, αριστούχος μαθήτρια του Γυμνασίου Αγ.Ιωάννη, ενώ την τρίτη θέση η 14χρονη μαθήτρια του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας Μαρία Τσιριγγάκη. Οι μικρές καλλιτέχνιδες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.


Έμφυτο ταλέντο

‘Όπως αναφέρει η μητέρα της 13χρονης Κατερίνας, Αννέτα Γραμμένου, η κόρη της λατρεύει την ζωγραφική και ασχολείται συστηματικά, ενώ παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής εδώ και τρία χρόνια. Το έμφυτο ταλέντο της, το ανακάλυψαν οι γονείς της πριν αρκετά χρόνια όταν ως μαθήτρια Δημοτικού ζωγράφισε ένα εξαίρετο πορτρέτο του Ι. Καποδίστρια. 



«Διακρίναμε το ταλέντο της πολύ ξαφνικά όταν ήταν στη β΄ τάξη του δημοτικού. Στο τέλος της χρονιάς παραλάβαμε ένα κουτί με τις εργασίες όλου του έτους και είδα αυτό το έργο. Εκεί διαπιστώσαμε το ταλέντο της και προσπαθήσαμε να το ενισχύσουμε αγοράζοντας πινέλα, χρώματα, τέμπερες για να μπορεί να ζωγραφίζει», αναφέρει η κ.Γραμμένου τονίζοντας ότι έχει λάβει σε διαδικτυακή έκθεση ζωγραφικής της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης τιμητικό έπαινο.
Η Κατερίνα μετρά στη συλλογή της ήδη 80 έργα από καμβάδες, ακουαρέλα, γκραβούρες, σκίτσα, ενώ της αρέσει να αποτυπώνει έργα μεγάλων ζωγράφων όπως του Μονέ.



Το έργο που απέσπασε το 1ο βραβείο είναι άκρως εντυπωσιακό. Απεικονίζει μια νεαρή μαθήτρια που βρίσκεται εγκλωβισμένη πίσω από ένα συρματόπλεγμα προσπαθώντας να περάσει τα δάχτυλά της από μέσα για διαφύγει. Το μισό της πρόσωπο είναι καλυμμένο με μάσκα , τα μάτια της είναι βουρκωμένα και προσπαθεί να βγει από την πανδημία και να πλησιάσει τους φίλους της αλλά δεν μπορεί. Από την άλλη μεριά διακρίνονται τα σωματίδια του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την κ.Γραμμένου το έργο της θα γίνει αφίσα και θα τοποθετηθεί σε όλα τα Κέντρα Νεότητας του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα.

Πινελιές από 5 ετών




Η ζωγραφική για την 14χρονη Μαρία Τσιριγγάκη μπήκε στη ζωή της σε ηλικία 5 ετών. Από τότε μέχρι σήμερα δεν σταματά να εντυπωσιάζει με τις πινελιές της. Ζωγραφίζει κυρίως τη φύση και τα ζώα, ενώ της αρέσει να δημιουργεί και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά έργα.




Το έργο που κέρδισε το 3ο βραβείο δείχνει μια μαθήτρια να φορά τη μάσκα της στην εποχή της πανδημίας. Η σκέψη της στους φίλους της, όταν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός και ήταν ελεύθεροι να αγκαλιάζονται ανέμελοι βγάζοντας φωτογραφία.
Όπως τονίζει η μητέρα της Ειρήνη, για την 14χρονη Μαρία είναι η πρώτη διάκριση που λαμβάνει και σίγουρα είναι μια επιβράβευση για εκείνην.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.