Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα «ψυχρολουσία» για τον τουρισμό της Κέρκυρας η απόφαση Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον
15 Ιουνίου 2021 / 14:27

Και ο Ιούλιος χαμένος μήνας για τον βρετανικό τουρισμό, με τον κλοιό να «σφίγγει» ακόμη περισσότερο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα “ψυχρολουσία” για τον τουρισμό της Κέρκυρας η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown  στη χώρα του μέχρι τις 19 Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα ταξιδιών.

Επαγγελματίες του τουρισμού επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη τουριστική σεζόν που διανύουμε ακόμη και από την περασμένη χρόνια , καθώς περίμεναν να αρθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και από την ένταξη της Ελλάδας στο «πορτοκαλί», ώστε να ανοίξει η βρετανική αγορά που αποτελεί το 55%-60% των επισκεπτών στην Κέρκυρα.

Πλέον όπως επισημαίνουν, τα νέα δεδομένα παρατείνουν το ουσιαστικό άνοιγμα της σεζόν επιτείνοντας το κλίμα αγωνίας για την πορεία της φετινής  τουριστικής περιόδου. Όπως όλα δείχνουν και ο Ιούλιος είναι χαμένος μήνας με τον κλοιό να «σφίγγει» ακόμη περισσότερο.

 
«Όσο δεν έχουμε Άγγλους τουρίστες η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία μπορεί να έχουν ανοίξει πλέον, καθώς ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουνίου η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων, όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία που λειτουργούν κατά βάση με την βρετανική αγορά. Αναμένουμε βέβαια και την αναθεώρηση της λίστας με τους ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όμως λόγω του lockdown, πιστεύουμε ότι δε θα ανοίξει», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης επισημαίνοντας ότι οι λιγοστές κρατήσεις που υπάρχουν, προέρχονται κυρίως από άλλες αγορές, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και του Ισραήλ. Σίγουρα όμως δεν μπορούν να καλύψουν το «κενό» της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό, αν και υπάρχει μια σχετική κινητικότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ωστόσο το ποσοστό των κρατήσεων διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.
«Υπάρχει ήδη μεγάλη κρίση στην αγορά όχι μόνο στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα αλλά και στο λιανεμπόριο και την εστίαση. Οι δυο μήνες που έχουν ήδη χαθεί, αναμένεται να γίνουν τρεις με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία, καθώς στερείται το μεγάλο τμήμα της βρετανικής  τουριστικής αγοράς», ανέφερε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους επαγγελματίες με υλοποιημένες αποφάσεις και όχι μόνο ανακοινώσεις.

Ακυρώσεις από TUI σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Στο ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έρχονται να προστεθούν και οι ακυρώσεις στα τουριστικά πακέτα της TUI σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους «φιγουράρει» η Ζάκυνθος (μέχρι 28 Ιουνίου) και η Κεφαλονιά (4 Ιουλίου). Αν και η Κέρκυρα δεν συγκαταλέγεται στους προορισμούς που έχει βάλει «φρένο» η TUI ένας από τους μεγαλύτερους tour operators, ωστόσο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ήδη άσχημη ψυχολογία που υπάρχει.

«Έχουμε ακυρώσεις από Αγγλία για το επόμενο διάστημα και η ψυχολογία είναι η χειρότερη που μπορούσαμε να έχουμε, καθώς έχουμε πρόβλημα και με τη ρωσική αγορά. Δεν ξέρουμε πως θα καλυφθεί το κενό. Η TUI έρχεται στην Κέρκυρα με πολύ λίγο κόσμο. Πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις που έχουν από 30 επιβάτες η κάθε μια», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Σπύρος Χαλικιόπουλος επισημαίνοντας ότι τα φετινά έσοδα δύσκολα θα προσεγγίσουν τα περσινά.

Μητσοτάκης σε Τζόνσον

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, ενημέρωσε τον κ. Johnson για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστολή ΣΕΤΕ

Τέλος, πρωτοβουλία για τη συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ  για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν 12 μήνες αλλά και την πλήρη κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων ανέλαβε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και Εργασίας Κ.Χατζηδάκη,  σημειώνει μεταξύ άλλων πως βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η Βρετανική, η Ρωσική και οι Σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές. «Οι κρατήσεις είναι «περιορισμένες» και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν. Κατ’ επανάληψη άλλωστε, στις μεταξύ μας συναντήσεις, σας έχω τονίσει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό».