Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού ΕΜΑ το AstraZeneca

ευρώπη
13 Ιουνίου 2021 / 19:18

Τα κράτη θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση εμβολίου AstraZeneca ακόμα και σε άτομα άνω των 60 ετών, τόνισε ο επικεφαλής της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων, EMA, εν μέσω φόβων για σπάνια πήξη του αίματος και καθώς διατίθενται πλέον περισσότερα εναλλακτικά εμβόλια.

• Ο Marco Cavaleri, ο οποίος σημείωσε ότι τα περιστατικά με το εμβόλιο AZ ήταν πολύ σπάνια και ότι η κυκλοφορία φαίνεται να πηγαίνει καλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στην εφημερίδα La Stampa της Ιταλίας ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά προτίμηση για πάνω από 60.
 
• Το Σάββατο η Ιταλία διέκοψε τη χρήση του εμβολίου AZ για άτομα κάτω των 60 ετών. Ερωτηθείς εάν δεν θα ήταν καλύτερο να το απαγορεύσουμε για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ο Cavaleri αναφέρεται: «Ναι, και είναι μια επιλογή που πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν υπό το φως της αυξημένης διαθεσιμότητας της τεχνολογίας mRNA εμβολίων."
 
• Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι η Johnson & Johnson πρέπει να παραδώσει 6,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στη χώρα τον Ιούλιο για να αντισταθμίσει το έλλειμμα που αναμένεται να διαπιστωθεί τον Ιούνιο. Η απαίτηση αυτή διατυπώνεται ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία να αποσύρει  εκατομμύρια δόσεις λόγω ανησυχιών μόλυνσης.
 
• Η Πολωνία μειώνει περαιτέρω τους περιορισμούς καθώς οι λοιμώξεις ελαττώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους νέους κανόνες την Παρασκευή – χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων, όπως κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία μπορούν να ανοίξουν ξανά με περιορισμένη όμως πληρότητα.
 
• Η Νότια Κορέα θα απαλλάξει τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό από την υποχρεωτική απομόνωση δύο εβδομάδων από την 1η Ιουλίου, ανέφεραν οι αρχές υγείας.
 
• Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν εκατοντάδες νέους που συγκεντρώθηκαν για πάρτι στο δρόμο, παραβιάζοντας τα όρια κοινωνικής απόστασης και τη βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

• Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είπε ότι υπάρχει μια πορεία για μια παγκόσμια συμφωνία για τη παράδοση περισσότερων εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τις αντιρρήσεις  του κατά πόσον οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους.
 
• Εντοπίστηκε ένα σύμπλεγμα μολύνσεων του Delta-παραλλαγής COVID-19, σε μια σχολή τέχνης στην ανατολική γαλλική πόλη του Στρασβούργου, ανέφερε το Σάββατο η περιφερειακή υγειονομική αρχή. Οι τέσσερις περιπτώσεις, επιβεβαιωμένες ως η πιο μεταδοτική παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, βρέθηκαν στο Haute Ecole des Arts du Rhin, η οποία και σφραγίστηκε από τις Αρχές, στις 10 Ιουνίου μέχρι νεωτέρας.