Μπιάγκης: Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν μόνο το εργόχειρο των ονείρων τους

Μπιάγκης: Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν μόνο το εργόχειρο των ονείρων τους

Πολιτικό αίτημα των καιρών, λοιπόν, η ουσιαστική λειτουργία ενός θεσμοθετημένου Παρατηρητηρίου για τα «Δικαιώματα του Παιδιού».

12
Ιουνίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας Δημήρης Μπιάγκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Όπως επισημαίνει:

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, διατρανώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε είδους παιδική εκμετάλλευση. Στόχος μας, η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Η παγκόσμια κοινότητα, από το 1999, επιχειρεί με διάφορες συμφωνίες και μέτρα να περιορίσει το φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν έχουν γίνει ορατά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία, ενώ 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει αντίστοιχη έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών. Τα στοιχεία αυτά είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα.
Πολιτικό αίτημα των καιρών, λοιπόν, η ουσιαστική λειτουργία ενός θεσμοθετημένου Παρατηρητηρίου για τα «Δικαιώματα του Παιδιού». Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν μόνο το εργόχειρο των ονείρων τους, κι η πολιτεία να εργάζεται για να παρέχει σε κάθε ένα απ’ αυτά, ανεξαρτήτως καταγωγής και τάξης, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην μόρφωση και την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ισοκράτη, η παιδεία και η μόρφωση αποτελεί στολίδι γι’ αυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γι’ αυτούς που δυστυχούν.