Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οδός Ι. Καποδίστρια σε κεντρικό πάρκο της Λωζάνης

Καποδίστριας
08 Ιουνίου 2021 / 14:24

Το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, δόθηκε σε τμήμα κεντρικού πάρκου της Λωζάνης

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας). Το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, δόθηκε σε τμήμα κεντρικού πάρκου της Λωζάνης όπου βρίσκεται και η προτομή του, το Σάββατο 5 Ιουνίου σε μια συγκινητική τελετή στην οποία προσκεκλημένη ήταν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του Δικτύου Πόλεων “Ι. Καποδίστρια” και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό.  



Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Λωζάνης Grégoire Junod, της Πρέσβειρας της Ελλάδας Αικατερίνης Ξαγοράρη του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και του Προέδρου του Δ.Σ. Αθηναίων κ. Τεντόμα. Η συγκεκριμένη τελετή αποτελεί μέρος των ευρύτερων εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια που πραγματοποιούνται στην ελβετική πόλη έως τις 19 Ιουνίου (εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ).

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, ημερομηνία γεννήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποιείται τελετή κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του εντός του πάρκου «Ouchy». Φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Λωζάνης σε συνεργασία με ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους και με την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου Γενεύης, αποφάσισε να προχωρήσει σε ονοματοδοσία του χώρου σε “allée Kapodistria”.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην τελετή ονοματοδοσίας αναφέρθηκε στην σπουδαία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, που με τη λαμπρότητα της σκέψης της και την καθαρότητα των πράξεών της συνέβαλε αποφασιστικά στην εξελικτική πορεία της χώρας μας.

Η Μ. Υδραίου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στη φιλόξενη χώρα σας Ελβετία, ο Ι. Καποδίστριας κατόρθωσε να συναντήσει το ιδανικότερο κοινωνικό περιβάλλον για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια, προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα ζωής του, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί για τη δημιουργία και εδραίωση της «Επτανήσου Πολιτείας», της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κέρκυρας και πρώτου ελληνικού κράτους των νεοτέρων χρόνων (1800). Η μοναδική και ανεκτίμητη ευρωπαϊκή του προσφορά συνοψίζεται στην ειλικρινή αναφορά του μεγαλυτέρου του πολιτικού αντιπάλου, του Καγκελαρίου της Αυστροουγγαρίας Πρίγκιπα Μέττερχνιχ: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί, επειδή είναι ο απολύτως έντιμος πολιτικός».   
           
Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία, που χαρακτηρίζεται για τον αντι-ιστορικό της χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό νοιώθω βαθιά συγκίνηση, τιμή και περηφάνεια για την ευγενική και εμβληματική σας χειρονομία να τιμήσετε τον μέγιστο των Νεοελλήνων και επιφανή Ευρωπαίο Ιωάννη Καποδίστρια.           

Η απόφαση της τιμητικής ονοματοδοσίας της κεντρικής αυτής οδού αποδεικνύει ότι κι εσείς είστε μέτοχοι του υψηλού ανθρωπιστικού ιδεώδους του Καποδίστρια, το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζετε στο πρόσωπό του, αλλά επιθυμείτε να το καταστήσετε πρότυπο για τον σύγχρονο και αυριανό συμπολίτη μας.        

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω, ότι ο Δήμος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία το 2007 της σύστασης δικτύου πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με έδρα την γενέτειρα του Κυβερνήτη. Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και στο ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η δημιουργία δικτύου, παρέχει ένα φερέγγυο πλαίσιο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων, στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής και εθνικής μας ταυτότητας.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμή και θα χαρώ να σας υποδεχθώ στη φιλόξενη από την εποχή του Οδυσσέα καταπράσινη και καταγάλανη Κέρκυρα και να σας ξεναγήσω στο μοναδικό Μουσείο Καποδίστρια, στο Μέγαρο Καποδίστρια, στους τάφους της οικογένειάς του στην ιστορική Μονή της Παναγίας Πλατυτέρας, αλλά κυρίως στην όμορφη πόλη μας που ενέπνευσε και διαμόρφωσε την εμβληματική προσωπικότητα του κοινού μας αγαπημένου προσώπου Ιωάννη Καποδίστρια».