Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευκάδας για την μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό

ΣΥΡΙΖΑ
22 Μαΐου 2021 / 11:43

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ. Ανακοίνωση για την μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας σε Πειραματικό εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε έπειτα από τη μονοπρόσωπη εισήγηση του προσωρινού Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και ύστερα από διαβούλευση με τον Βουλευτή της ΝΔ στη Λευκάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εκδόθηκε στις 11-05-2021 η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας σε Πειραματικό.
Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε έπειτα από τη μονοπρόσωπη εισήγηση του προσωρινού Διευθυντή  Δ.Ε. Λευκάδας και ύστερα από διαβούλευση με τον Βουλευτή της ΝΔ στη Λευκάδα. Η διαδικασία έγινε εν κρυπτώ, αγνοώντας παντελώς το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και την εκπαιδευτική κοινότητα με μοναδικό στόχο να μην υπάρξουν αντιδράσεις στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια. Η αλαζονεία της εξουσίας της ΝΔ δε μας εκπλήσσει σε τίποτα πλέον. Σε όλα, η λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν είναι η κανονικότητά της. Πρόκειται για λογική που διέπει σύγκορμο το μηχανισμό και τις πρακτικές της.
Αυτή τη λογική λοιπόν «θαυμάσαμε» και στο ζήτημα της μετατροπής σχολείων της χώρας μας σε πειραματικά και πρότυπα αφού λίγο-πολύ θεσμοθέτησαν ως εξής: Είπαν στα διορισμένα στελέχη τους «Αν δεν θέλουν οι σύλλογοι, παρακάμψτε τους». Και όπως φαίνεται, έτσι κι έγινε!

Η απόφαση για τη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε πειραματικό  ήταν αιφνιδιαστική, έγινε εν κρυπτώ, εισηγητής  ήταν η ΔΔΕ και υπογραφή έβαλε η Κεραμέως. Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν γίνεται προσπάθεια συσκότισης η μετακύλισης ευθυνών.

Καταγγέλλουμε τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτής της απόφασης, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τον Διευθυντή  Δ.Ε. Λευκάδας, ο οποίος  επέλεξε να καταθέσει τη συγκεκριμένη εισήγηση (ακολουθώντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης) συντασσόμενος απόλυτα με την πολιτική του επιτελικού κράτους και αγνοώντας επιδεικτικά την εκπεφρασμένη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η καταγγελία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι σε συνάντηση των εκπ/κών του 2ου ΓΕΛ με τον Δ/ντή Δ.Ε. Λευκάδας, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν υπήρξε αίτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας για δημιουργία πειραματικού σχολείου στην Λευκάδα. [Η υπ.  αριθμ. 23716/Δ6/1-3-2021 (ΑΔΑ: 6ΜΛ546ΜΤΛΗ-ΘΛΛ) με θέμα : Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως Προτύπων και Πειραματικών, προβλέπει είτε απόφαση του συλλόγου εκπ/κών του σχολείου, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν αρνητική, είτε εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης].

Γονείς, Μαθητές και Εκπαιδευτικοί μάχονται για ποιοτική αναβάθμιση όλων των σχολείων και είναι αντίθετοι στην κατηγοριοποίηση και την έμμεση αξιολόγηση των σχολείων, που επιλέγει το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στο ιδεολόγημα της δήθεν αριστείας. Αν η κυβέρνηση ήθελε αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα προχωρούσε σε μόνιμες προσλήψεις εκπ/κού προσωπικού και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, θα θωράκιζε τα σχολεία με επαρκές προσωπικό καθαριότητας και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης, θα δημιουργούσε 15αρια ή 20αρια  τμήματα, και άλλα πολλά, ώστε όλα τα σχολεία να διαθέτουν την υλικοτεχνική και εκπαιδευτική ποιότητα που χρειάζονται όλοι οι μαθητές μας.
Στη συγκεκριμένη επιλογή, αποτυπώνεται η προσπάθειά τους για ένα εκπαιδευτικό σύστημα άκρατου ανταγωνισμού, με το ένα σχολείο αντίπαλο στο άλλο και εκπαιδευτικούς ενάντια σε εκπαιδευτικούς. Οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών και σε συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τα σχολεία αυτά διοικούνται από μια ειδική Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που διορίζεται εξ’ ολοκλήρου από το υπουργείο και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα των Προτύπων – Πειραματικών. Επίσης αποφασίζει για τον τρόπο επιλογής των μαθητών, την επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη διδακτέα ύλη, τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας, ακόμα και για τη χρηματοδότηση των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που μετατρέπονται, έχουν χάσει αυτή τη στιγμή τις οργανικές τους θέσεις. Ακόμη και το διδακτικό ωράριο τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού θα μπορεί να τροποποιείται κατά το δοκούν.
Εξάλλου με το εργασιακό ν/σ–έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι υπό το πρίσμα του νεοφιλελευθερισμού τους είμαστε όλοι/όλες αναλώσιμοι.

Τα σχολεία αυτά συνδέονται άμεσα με «χορηγούς», που παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι προτάσεις και οι πράξεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικότερα της κοινωνίας.  

Στηρίζουμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, απέναντι στον αυταρχισμό, τον κυνισμό και την υποκρισία Υπουργείου & Δ/ντή Δ.Ε., που με αδιαφανή κριτήρια και ιδεοληπτική εμμονή προχώρησαν στον χαρακτηρισμό του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας σε Πειραματικό.

Καλούμαστε να αντιδράσουμε δυναμικά και να συνταχθούμε στον αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ακυρώνοντας στην πράξη την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.
Εκπαιδευτικοί – Μαθητές – Γονείς θα βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους!