Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο αυταρχισμού κατά αυτοδιοικητικών η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων

ΣΥΡΙΖΑ
17 Μαΐου 2021 / 10:35

ΚΕΡΚΥΡΑ.«Η αλαζονεία τους και η υπερφίαλη αντιμετώπιση όσων τους κάνουν κριτική έχει αρχίσει πια και γίνεται παροιμιώδης. Ούτε το κράτος ούτε η αυτοδιοίκηση είναι ιδιοκτησία τους»

επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Δ. Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων (ΦΟΔΣΑ):

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:  Η ανακοίνωση αποτελεί μνημείο αυταρχισμού, καθώς ευθέως απειλεί με κυρώσεις όσους χρησιμοποιούν τα νόμιμα ένδικα μέσα εναντίον αποφάσεων του. Η Περιφερειάρχης και οι υπόλοιποι υπογράφοντες, σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και λαϊκισμού, αποδίδουν στα αυτοδιοικητικά στελέχη που προσέφυγαν κατά των αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ πρόθεση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, εκφοβισμού υπηρεσιακών παραγόντων, απόπειρα καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων, δημιουργίας εντυπώσεων, αδιαφορία για το συμφέρον των πολιτών και παρότρυνση σε αξιόποινες πράξεις.

Η απόπειρα ποινικοποίησης του νόμιμου θεσμικού ελέγχου  και εκφοβισμού των αυτοδιοικητικών στελεχών που προσέφυγαν νομικά κατά της συγκρότησης του ΦΟΔΣΑ είναι εξόφθαλμη και απροκάλυπτη.

Έτσι προστίθεται ένα ακόμα μελανό σημείο στη δράση αυτού του φορέα, τη συγκρότηση του οποίου καταγγέλλουμε από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου Χατζηδάκη (4685/2020) και του άρθρου 93, πριν ένα χρόνο περίπου, μαζί με σχεδόν όλα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη μας επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμα. Το πρόβλημα και οι παρατυπίες βρίσκονται στη  σύσταση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ κι όχι στις προσφυγές των αυτοδιοικητικών στελεχών. Ας μην δημαγωγούν, λοιπόν, η κ. Κράτσα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας περί δήθεν υπεράσπισης του  δημόσιου συμφέροντος και «λειτουργικής αποτελεσματικότητας» απέναντι στα προβλήματα, γιατί οι ίδιοι τα προκάλεσαν και συνεχώς τα επιδεινώνουν με την προχειρότητα των εμπνεύσεων του «επιτελικού κράτους» και τις καθυστερήσεις που προκαλούν.

Εμείς δεν θα εμπλακούμε στις εσωτερικές συγκρούσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που στην πραγματικότητα υποκρύπτουν συγκρούσεις εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονται την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα.

- Επιμένουμε ότι η αφαίρεση της αρμοδιότητας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους Δήμους είναι τεράστιο λάθος, όπως και η συγκρότηση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, από το οποίο απουσιάζει η πολιτική βούληση και απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

- Επιμένουμε ότι μέσα από τον τρόπο που επέλεξαν για τη διαχείριση των αποβλήτων επιδεινώνουν και δε λύνουν το πρόβλημα.

- Επιμένουμε ότι, ακόμα κι αν κατασκευαστούν έγκαιρα τα εργοστάσια στα νησιά μας, το πρόβλημα θα παραμείνει, αν δεν προωθηθεί έγκαιρα η διαλογή στην πηγή και  η ανακύκλωση.

- Επιμένουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουν έστω την τελευταία στιγμή τους πόρους και τις μελέτες που βρήκαν εγκεκριμένα από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η αλαζονεία τους και η υπερφίαλη αντιμετώπιση όσων τους κάνουν κριτική έχει αρχίσει πια και γίνεται παροιμιώδης. Ούτε το κράτος ούτε η αυτοδιοίκηση είναι ιδιοκτησία τους.

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ
Νομαρχιακές Επιτροπές Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου