Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι στα νταμάρια» φωνάζει η κοινότητα Σωκρακίου

Νταμάρια
14 Μαΐου 2021 / 15:30

«Περιέργως η Κέρκυρά μας αποτυγχάνει σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά πετυχαίνει σε όλα τα καταστροφικά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εναντίωσή της στην αδειοδότηση του νταμαριού στην περιοχή του Τρουμπέτα εκφράζει η κοινότητα Σωκρακίου και προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι «θα ενεργούν τα δέοντα, όχι μόνο υπερασπιζόμενοι την Κοινότητά μας, αλλά όλο το νησί και δεν θα μείνουμε απλοί παρατηρητές σε έναν ακόμη βιασμό, σε ένα ακόμη έγκλημα». Καλούν το λαό της Κέρκυρας, φορείς, τοπικές αρχές, επαγγελματίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις να αντιδράσουν στην αδειοδότηση της βαριάς οχλούσας χρήσης.

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Σωκρακίου Δημήτρη Μάνδυλα:

Πριν λίγες μέρες ενημερώθηκα (τυχαία) ότι άλλο ένα έγκλημα συντελείται στο νησί, άλλη μια βόμβα μεγατόνων σκάει στα θεμέλια αυτού του προικισμένου αλλά κακότυχου διοικητικά νησιού.
ΝΤΑΜΑΡΙΑ!!

Πριν κλείσουν οι πληγές από τον κακοσχεδιασμένο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, που κόστισε από ζωή ανθρώπου, έως οικονομική καταστροφή του νησιού, πριν λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, καθώς εξαναγκαστικά γίνεται νέος σχεδιασμός, δημιουργούμε νέο κεφάλαιο ντροπής για το νησί.

Περιέργως η Κέρκυρά μας αποτυγχάνει σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά πετυχαίνει σε όλα τα καταστροφικά. Π.χ δεν φτιάξαμε τα φράγματα για νερό, αλλά φτιάξαμε τον αποτυχημένο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, δεν φτιάχνουμε το Λυρικό αλλά φτιάχνουμε νταμάρια κ.λ.π.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και έτσι εδώ δεν έγιναν τα στοιχειώδη πριν αποφασιστεί κάποια δραστηριότητα όπως τουλάχιστον απαιτεί ο νόμος και η δημοκρατία.

Καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση με την κοινωνία, στηριζόμενες στο τυπικό γραφειοκρατικό αόρατο για το πλήθος σύστημα, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για άλλο ένα έκτρωμα (αλήθεια ποιος ξυπνάει διαβάζοντας το πρωινό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως πίνοντας τον καφέ του και μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες να έχεις υποβάλει ένσταση σε κάτι τετελεσμένο).

Το τοπίο είναι ύψιστο αγαθό, δεν οικειοποιείται, δεν καταστρέφεται με δυναμίτες αφανίζοντας τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την περιουσία των κατοίκων.
Σε μία  τέτοια διαδρομή που ενώνει τις νοτιοδυτικές παρυφές του Όρους Παντοκράτορα με αυτό το μοναδικό τοπίο καθώς αντικρίζεις μεγάλο μέρος των χωριών της Κέρκυρας, τα Διαπόντια Νησιά και το Αδριατικό Πέλαγος, μπορούν να υπάρξουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που να αρμόζουν στο οικοσύστημα και στη φιλοσοφία της οικονομικής κατεύθυνσης του νησιού.

Δεν την κάνεις ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ.

Σε ένα πολύ δύσκολο οδικό επαρχιακό άξονα που είναι τόσο πολύ επιβαρυμένος από τους ντόπιους γιατί εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Κέρκυρας, γίνεται σχεδόν απροσπέλαστος την τουριστική σεζόν, θα προστεθούν τεράστιες βαρυφορτωμένες με αδρανή υλικά νταλίκες.

Επικίνδυνη κυκλοφοριακή συμφόρεση, καταπόνηση του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου με βαρυφορτωμένες ρυπογόνες με αργό ρυθμό νταλίκες, ηχορύπανση και σκόνη  από εκρήξεις και μεταφορά, φωτορύπανση, υδροφόρος ορίζοντας που θα αποτελειωθεί, δεν συνάδουν με τον τουρισμό.

Για την ιστορία αναφέρω ότι από εκρήξεις του νταμαριού που υπήρχε στην περιοχή και του αφαιρέθηκε η άδεια εξόρυξης, πριν περίπου είκοσι (20) χρόνια, και σήμερα το ίδιο λατομείο με πολλή μεγαλύτερη έκταση του έδωσαν νέα άδεια, χάθηκαν οι πηγές «Μελισσουδίου», με ότι καλύτερο υπήρχε σαν νερό που υδροδοτούσε πάνω από είκοσι (20) χωριά.

Η δημιουργία λατομείων σε μια τέτοια περιοχή  θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό γιατί εκτός των ανωτέρω,  θα είναι και ορατό από μεγάλες τουριστικές περιοχές και παραλίες.

Όταν οι ανταγωνιστές του νησιού μας κάνουν τουριστικές αναπτυξιακές υποδομές για καλύτερο, ποιοτικότερο και περισσότερο τουρισμό, εμείς για μικροσκοπιμότητες και κοντόφθαλμες πολιτικές, δημιουργούμε καταστροφικές δραστηριότητες υποβαθμίζοντας το προϊόν που λέγεται ΚΕΡΚΥΡΑ.

Γι΄ αυτό το τουριστικό προϊόν, έκλεισαν τα νταμάρια πριν πολλά χρόνια, για το σεληνιακό τοπίο που δημιούργησαν και έτσι παραμένει. Γι΄ αυτό το τουριστικό προϊόν εξαναγκάστηκαν οι ελαιοτριβείς σε μεγάλες δαπάνες για τα απόβλητα, αναγκάζοντας πολλούς να κλείσουν παρότι εξυπηρετούσαν το σύνολο και μια δραστηριότητα που επωφελούνταν όλοι οι κάτοικοι και όχι δύο – τρεις. Εκτός και αν δεν θέλουμε τουρισμό και αλλάζουμε το πλάνο επιστρέφοντας στο παρελθόν.
Γιατί υπήρχε τόση μυστικοπάθεια και βιασύνη;

Σε μια τόσο βαριά επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει προβλεφθεί βάσει νόμου η κατασκευή πρόσθετου οδικού άξονα  εξωτερικής προσπέλασης μέχρι τα όρια των λατομείων που εκτελείται από τους εκμεταλλευτές και αποδίδεται σε κοινή χρήση.

Και δεν παράβλεψαν μόνο αυτό, αλλά και  ότι σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο βρίσκεται ο ενεργός οικισμός Τρουμπέτα, αλλά και ότι  στην περιοχή της Πηλίδας υπάρχει ο παλιός οικισμός που αριθμεί σε 150 άτομα και ήταν ενεργός μέχρι πρόσφατα. Παραμένουν όμως πολλές οικίες με τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και κάποιες που κατοικούνται ανακαινισμένες είτε μόνιμα είτε ως εξοχικό.

Το κοντινότερο σπίτι απέχει από τα νέα (συνέχεια των προηγουμένων) λατομεία μόλις 150 μέτρα. Εννοείται ότι αν επικρατήσουν και λειτουργήσουν, ότι ατύχημα συμβεί είτε από εκρήξεις, είτε από οχήματα μεταφοράς, ως κοινωνία, θα ζητήσουμε ευθύνες όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες αλλά και τους απερίσκεπτα υπογράφοντες την αδειοδότηση.

Παράβλεψαν επίσης ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες και ενώ κάποιοι θησαυρίζουν, οι ίδιοι θα χάσουν την περιουσία τους καθότι ο νόμος προβλέπει ότι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα (εκτός αγροτοκτηνοτροφικών με όρους), κάθε ρυμοτόμηση κ.λ.π.

Παράβλεψαν επίσης ότι εκτός όλου του νησιού που θίγεται και φθείρεται σιγά – σιγά, με τέτοιες δραστηριότητες, θίγεται άμεσα και καταστροφικά η ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά κοντινή Κοινότητα Σωκρακίου που βρίσκεται σε ευθεία δύο (2) χιλιόμετρα, σε εδάφη της οποίας δόθηκαν άδειες λειτουργίας και επέκτασης των λατομείων. Στην Κοινότητα Σωκρακίου σε συνδυασμό Δημοσίου και Ιδιωτών, έχουν αναπτυχθεί υποδομές με χρηματοδοτήσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και έτσι έργα ανάπλασης και μοναδικά παραδοσιακά καταλύματα, έδωσαν ζωή και δουλειά σε ένα,  κατά γενική ομολογία ντόπιων και ξένων,  από τα ωραιότερα χωριά της Κέρκυρας.

Ακολούθησαν και άλλοι, κυρίως νέοι, που ήρθαν και επένδυσαν στο χωριό με ατομικά έξοδα και ρίσκο.

Ο οδικός άξονας που συνδέει τα νταμάρια είναι αυτός που η Κοινότητα Σωκρακίου πάσχιζε  πενήντα (50) χρόνια να φτιάξει, είναι αυτός που φέρνει τουρισμό είτε με οχήματα, είτε εναλλακτικό δηλαδή πεζοπόρους λόγω θέας, φυσιολάτρες κ.λ.π., είναι ένας απλός κοινοτικός δρόμος με δυσκολίες και όχι για βαριά χρήση.
Η παρουσία νταμαριού πάνω σε αυτό το δρόμο, και η κινητικότητα του δρόμου θα εξαφανίσει κάθε μορφή τουρισμού και συνάμα όλα τα ανωτέρω.

Ήδη ο δρόμος έχει υποστεί ζημιές από τα μεγάλα οχήματα που μεταφέρουν άλλα μεγάλα μηχανήματα εκσκαφής κ.λ.π.
Το νησί είναι ένα μικρό κλειστό οικοσύστημα, ορατό από παντού.  Δεν αντέχει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Τα λατομεία χρειάζονται, όπως και τα ξενοδοχεία, αλλά το καθένα στη θέση του. Η συνύπαρξη είναι αλληλοσφαγή.
Κάπου αλλού δεν υπάρχει τουρισμός αλλά υπάρχει ανεργία. Κάπου εκεί πρέπει να πάνε.

Όσοι λοιπόν σιωπηλά, συνομωσιολογικά, απαίδευτα, ίσως χωρίς γνώση υπογράψατε αυτές τις άδειες,

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕΤΕ.
 
Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Σωκρακίου, μετά από λαϊκή συνέλευση, έχω πάρει εντολή να εναντιωθώ στην ανωτέρω δραστηριότητα.
Κατόπιν αυτού, μαζί με επιτροπή κατοίκων θα ενεργούμε τα δέοντα, όχι μόνο υπερασπιζόμενοι την Κοινότητά μας, αλλά όλο το νησί και δεν θα μείνουμε απλοί παρατηρητές σε έναν ακόμη βιασμό, σε ένα ακόμη έγκλημα.

Αν έγιναν τόσες κινητοποιήσεις για τον «Ερημίτη», που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του και που ο σχεδιασμός του τουλάχιστον είναι αυτό που είναι όλη η Κέρκυρα, δηλαδή ο τουρισμός, εδώ που σχεδόν όλοι έχουμε περάσει και περνάμε είναι ενεργή περιοχή περιτριγυρισμένη από χωριά και δεν θα έχει ήπια ανάπτυξη, αλλά βαριά, οχλούσα και επικίνδυνη δραστηριότητα τι πρέπει να γίνει;

ΚΑΛΟΥΜΕ: Το λαό της Κέρκυρας, όλες τις οργανώσεις Περιβαλλοντικές, Οικολογικές, Πολιτιστικά Σωματεία. τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Επιμελητήριο.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Όλους όσους δραστηριοποιούνται στο Τουριστικό προϊόν, από το πιο μικρό κατάλυμα έως το μεγαλύτερο ξενοδοχείο,
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Τα γραφεία τουρισμού και εκδρομής που θα θιγούν άμεσα,
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Όλα τα κόμματα σε όλα τα επίπεδα
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Όλους τους αιρετούς σε όλα τα επίπεδα
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Τη Βουλή των Ελλήνων, τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα,
 
ΚΑΛΟΥΜΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές που διαχειρίζονται Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα, όπως αυτό που επενδύθηκε σ΄ αυτήν την περιοχή (ΟΠΑΑΧ, ΕΣΠΑ κ.λ.π.) να πουν ΟΧΙ.
 
Όχι κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις κάμερες, αλλά για πρώτη φορά ενωμένοι (και όχι για τελευταία) να εναντιωθούν σ΄αυτή την καταστροφική δραστηριότητα.
ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΩΚΡΑΚΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
 
  1. Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα,
  2. Χωρική Αντιπεριφερειάρχης κα Μελίτα Ανδριώτη,
  3. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας κ. Σπύρος Ιωάννου,
  4. Περιφερειακό Συμβούλιο (για επίδοση στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου),
  5. Δήμαρχος Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου,
  6. Γραφείο Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (για επίδοση στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου),
  7. Δήμαρχος Δήμου Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη,
  8. Δήμαρχος Δήμου Νότιας Κέρκυρας κ. Κων/νο Λέσση
  9. Γραφείο Υποστήριξης Συλλογικών Οργάνων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (για επίδοση στους επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου & στους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου),
  10. Αστυνομικό Τμήμα Παλαιοκαστριτών
  11. Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
  12. Βουλή των Ελλήνων (για επίδοση στους επικεφαλείς  των κομμάτων)
  13. κ. Γκίκα Στέφανο Βουλευτή Κέρκυρας
  14. κ. Αυλωνίτη Αλέξανδρο Βουλευτή Κέρκυρας
  15. κ. Μπιάνκη Δημήτριο Βουλευτή Κέρκυρας
  16. Γραφείο Ν.Δ. Κέρκυρας
  17. Γραφείο ΚΙ.Ν.ΑΛ. Κέρκυρας
  18. Γραφείο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Κέρκυρας
  19. Γραφείο Κ.Κ.Ε. Κέρκυρας
  20. Ένωση Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
  21. Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων
  22. Ένωση Γραφείων Τουρισμού
  23. Πρόεδρο Επιμελητηρίου  Κέρκυρας κ.  Χονδρογιάννη Γεώργιο
  24. Πολιτιστικά Σωματεία και Οικολογικές Οργανώσεις
  25. Κυνηγετικός Σύλλογος Κέρκυρας
  26. Μ.Μ.Ε.
  27. Πρόεδροι Κοινοτήτων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων