Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμια ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

ευρώπη
11 Μαΐου 2021 / 18:31

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει δηλώσει την παραλλαγή COVID-19 B.1.617, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, "παγκόσμιας ανησυχίας". Ο ΠΟΥ είπε ότι η μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλους τύπους ιών.

Η Γερμανία θα διαθέσει το εμβόλιο Johnson & Johnson σε όλους τους ενήλικες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε στο σκεύασμα το πράσινο φως, παρά την ανησυχία για ενδεχόμενους θρόμβους αίματος.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer έχει δοκιμαστεί θετικά. Είναι βασικός σύμμαχος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και ο 71χρονος απομονώθηκε στο σπίτι του χωρίς συμπτώματα.

Σε μια 23χρονη Ιταλίδα δόθηκαν κατά λάθος έξι δόσεις του σκευάσματος Pfizer-BioNTech. Λέγεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται υπό παρακολούθηση στην Τοσκάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια νοσοκόμα την εμβολίασε με ολόκληρο το φιαλίδιο του φαρμάκου, αντί για το ένα έκτο του.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας για τα εμβόλια συνέστησε τη μη χρήση σκευασμάτων Johnson & Johnson ή AstraZeneca λόγω σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί που θέλουν να κάνουν οικεία βουλήσει για αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να τους επιτρέπεται να τα παίρνουν.

Οι υπουργοί της Ευρώπης των κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με το πιστοποιητικό που θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να κυκλοφορούν ξανά ελεύθερα, καθώς οι χώρες ανοίγουν για το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής δεν έχει συναφθεί συμφωνία.

Στη συνεχιζόμενη νομική μάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca, ο δικηγόρος της ΕΕ ζήτησε από την αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία να παραδώσει 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έως τον Ιούνιο. Η AstraZeneca δήλωσε ότι στοχεύει στην παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Το πιο διάσημο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, το Champions League, κάνει τον τελικό του σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο χώρος δεν είναι ακόμη αποφασισμένος εν μέσω ανησυχιών COVID-19. Ο τελικός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά αφού δύο ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου προκρίθηκαν για το παιχνίδι, η UEFA ξεκίνησε συνομιλίες για να το μετακινήσει για να μειώσει έτσι τον κίνδυνο κοροναϊού. Η Λισαβόνα θεωρείται ως πιθανή επιλογή.