Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λεονταρισμοί, αμετροέπεια και αλαζονεία

Χρυσόστομος Μπούκας
26 Απριλίου 2021 / 11:12

Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας

Η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 δικαίωσε τις προσφυγές των Χρ. Σαρλή-Χρ. Μπούκα και Μ. Φόρτε  που αναφέρονται στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα ως Προέδρου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Το σκεπτικό της απόφασης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί (άτυπα).

Μετά την απόφαση, δύο επιλογές υπάρχουν:

1ον. Το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, να υπάρξει δημιουργικός διάλογος με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συσταθεί νόμιμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. και να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Νόμο που θα προκύψουν από το διάλογο.

2ον. Η Περιφερειάρχης, ως έχει το δικαίωμα, να προσφύγει κατά της απόφασης σε πολιτειακό Όργανο (Συμβούλιο της Επικρατείας).
Η δεύτερη επιλογή κρίνεται ολέθρια και τα αποτελέσματα καταστροφικά για την δημόσια υγεία και την οικονομία του τόπου για το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη και θεωρούμε ότι η τελική απόφαση θα είναι ίδια με εκείνη της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006.

Θεωρούμε λοιπόν χρέος της κ. Κράτσα να επιταχύνει ένα δημιουργικό διάλογο για διόρθωση των δικών της, αλλά και κυβερνητικών λαθών.

Αντ’ αυτού εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και δίνει συνεντεύξεις εκπέμποντας λεονταρισμούς, αλαζονεία και αμετροέπεια.

Στο βραχύ παρελθόν υπάρχει πλούσια πληροφόρηση μέσω δημοσιευμάτων για τον Νόμο Χατζηδάκη που αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την μεταφέρει στην Περιφέρεια.

Από ορισμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ορισμένες Περιφέρειες.
Όπως επί παραδείγματι από τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (34 Δήμοι και 309.000 κάτοικοι) στη αντίστοιχη Περιφέρεια που το ζητήσανε και λάβανε μέρος στην δημόσια διαβούλευση.

Αντίθετα με τους Δήμους των Ιονίων Νήσων (7 Δήμοι και 206.500 κάτοικοι) που κανείς δεν το ζήτησε, ούτε έλαβε κανένας μέρος (ούτε ασφαλώς η κ. Κράτσα) στην δημόσια διαβούλευση.

Κατά ένα περίεργο τρόπο η πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων, έμεινε ως είχε, στους Δήμους  του Βορείου Αιγαίου (9 Δήμοι και 199.500 κάτοικοι) χωρίς να μεταφερθεί η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων στην αντίστοιχη Περιφέρεια.

Ας στοιχειοθετηθεί η κυβερνητική λογική στα παραπάνω δεδομένα. Εκτός αν υπερίσχυσαν άλλοι, ύποπτοι και σκοτεινοί υπολογισμοί στους οποίους εμείς αδυνατούμε να σκεφτούμε.
Και άλλα. Και άλλα πολλά.

Ας μείνουμε όμως σήμερα σε δηλώσεις κ Κράτσα:
«Συστηματικά κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η υπόθεση απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά.
Χρησιμοποιούν τεχνάσματα και το έχουν αποδείξει ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν το έργο που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων».
«Κάποιοι κάνουν προκλητικό αγώνα να μη λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων, αντί να είναι αλληλέγγυοι. Είναι ευθεία βολή κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας».

Και εδώ πλέον μπαίνουν αμείλικτα τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις:

1ον. Κατονομάστε αυτούς τους «κάποιους» κ. Κράτσα. Φτάνει πια να κρύβεστε.

2ον. Αν εννοείτε τους Χρ. Σαρλή-Χρ. Μπούκα και Μ. Φόρτε, σας ενημερώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι υπηρετούν πολλά χρόνια τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα από θέση ύψιστης ευθύνης (Σαρλής-Φόρτες) ως Δήμαρχοι με παγκοίνως ομολογουμένως θετικό πρόσημο.

3ον. Αν όλα αυτά είναι τροχιοδεικτικές βολές σε εσωκομματικό αλληλοσπαραγμό για τα μάτια του κ. Γραφάκου ή την εύνοια του κ. Μητσοτάκη στη μία ή στην άλλη (μεριά), να σας ενημερώσουμε ήρεμα και απλά ότι αυτά είναι ολέθρια παιχνίδια στην πλάτη των συμφερόντων των δημοτών.
Αφήστε λοιπόν τους λεονταρισμούς.
Την αλαζονεία και την αμετροέπεια στους χώρους που νομίζετε ότι ευδοκιμούν.
Πάντως όχι σε μας.

Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και δική σας, η ψήφιση Νόμων με απίστευτη προχειρότητα, αλλά και η καθυστέρηση στα βήματα διαχείρισης των απορριμμάτων.  

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όλα αυτά τα κακώς κείμενα να διορθωθούν άμεσα και αυτή η πρόοδος θα σημειωθεί χάριν των προσφυγών που κατατέθηκαν και δικαιώθηκαν από τους Χρ. Σαρλή-Χρ. Μπούκα και Μ. Φόρτε.

Κέρκυρα 25/4/2021
Μπούκας Χρυσόστομος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ