Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος «Στήριξη» αντίθετος σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του ΚΕΘΕΑ

Στήριξη
19 Απριλίου 2021 / 15:57

Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕ.ΘΕ.Α και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίθετος σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και  αποδυνάμωσης του ΚΕ.ΘΕ.Α  δηλώνει ο Σύλλογος "Στήριξη" κατά των εξαρτήσεων:

Τον Αύγουστο του 1983 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο Θεραπευτικό Πρόγραμμα για εξαρτημένα από φαρμακευτικές ουσίες άτομα. Το 1987 το Θεραπευτικό Πρόγραμμα εξελίχθηκε σε ένα νέο φορέα, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕ.ΘΕ.Α. Για να ανταποκριθεί το ΚΕ.ΘΕ.Α στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης στον Ελλαδικό χώρο έχει αναπτύξει ένα πλέγμα υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, μέσω της μείωσης της ζήτησης, της απεξάρτησης των χρηστών και της επανένταξης τους στην κοινωνία.

Το ΚΕ.ΘΕ.Α κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC) και τον πρώτο ελληνικό οργανισμό με ειδική συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών στο Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).
Σήμερα κινδυνεύει η μεγάλη  και διαχρονική προσφορά του ΚΕ.ΘΕ.Α, που  έχει αναδειχθεί ως πρότυπο θεραπευτικού οργανισμού, με την προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα αναχρονιστικό οργανωτικό σχήμα, εγκαθιδρύοντας έναν κανονισμό εργασίας με έμφαση σε ελεγκτικές  διαδικασίες, καταργώντας τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνοντας τον αριθμό των θεραπευτικών δομών κατά το 1/3.

Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕ.ΘΕ.Α και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν.
Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης, που είναι η ταυτότητα του ΚΕ.ΘΕ.Α την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
Ο Σύλλογος «ΣΤΗΡΙΞΗ» κατά των Εξαρτήσεων είναι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και  αποδυνάμωσης του ΚΕ.ΘΕ.Α  ενός  οργανισμού  με τόσο σημαντικό έργο υποστήριξης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και δραστικό  επιστημονικό έργο.

Ο Πρόεδρος       Η Γραμματέας
Σπύρος Δολιανίτης      Λένα Τσαγκαράκη