Σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων επεκτείνεται το μέτρο των υποχρεωτικών self test

Σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων επεκτείνεται το μέτρο των υποχρεωτικών self test

ΑΘΗΝΑ. Σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό πελατών επεκτείνει η κυβέρνηση το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ αυτοδιάγνωσης

15
Απριλίου / 2021

όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επιστρατεύουμε, όπως είναι γνωστό, και τα self-tests τα οποία θα συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας.

Επεκτείνουμε, λοιπόν, την χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα».

Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς.

Το λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.

Η εστίαση.

Οι μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.

Οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.


Αυτές είναι οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε, να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Πρώτα από όλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Κάθε βδομάδα, το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας την ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή, νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας και λοιπά.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid test ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει  και αυτή την δυνατότητα.

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω και είναι απλή, δεν χρειάζεται για αυτό το λόγο να τρομάζει κανένας.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το αποτέλεσμα το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο. Δεν προσέρχεται στην εργασία του. Κάνει έναν επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του.

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του πρέπει να μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα και του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα αντίστροφα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-tests, έτσι ώστε το πράγμα να λειτουργήσει ομαλά.

Ο Υπουργός Εργασίας, τέλος, διευκρίνισε τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία: Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self-test. 

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.), για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ τώρα, του Σώματος Επιθεωρητών, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Από Δευτέρα στα φαρμακεία

Επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.