Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα γαλανόλευκα και το Προεδρικό Μέγαρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης

25 Μαρτίου
26 Μαρτίου 2021 / 13:10

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας φωταγωγήθηκε το Προεδρικό Μέγαρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης,

στην Μπάνια Λούκα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, όπως ενημερώνει ο Ζέλικο Ποποβιτς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας.

Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε, Željka Cvijanović (Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς), με χαρά απεύθυνε στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήρια της για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία και δήλωσε:


  Doboj

«Η φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, είναι ένας συμβολικός εορτασμός για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η Σερβική Δημοκρατία, τιμά την 25η Μαρτίου και τον αδελφικό ελληνικό λαό, τιμά την ημέρα εκείνη που ο αγώνας των Ελλήνων συγκίνησε, τελικά, ολόκληρο τον κόσμο. Το 2021 αποτελεί μία συμβολική χρονιά για την Ελλάδα, καθώς η χώρα γιορτάζει φέτος τη μεγάλη επέτειο του σημαντικότερου σταθμού της νεότερης ιστορίας της. Συμμετέχουμε από κοινού με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό αυτής της επετείου».


  Trebinje 

Επίσης εστάλη επίσημη επιστολή από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, το Σερβικό μέλος, Milorad Dodik, στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου, όπου ο ίδιος συγχαίρει τον αδελφικό ελληνικό λαό για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ηρωική επανάσταση του. Επισημαίνοντας τις κοινές στιγμές στην ιστορία που έχουν Έλληνες και Σέρβοι, σήμερα μοιράζονται ένα άθραυστο σύμβολο πνευματικής σύνδεσης που είναι συνυφασμένο με την αιώνια επιθυμία και τον αγώνα για ελευθερία.


  Zvornik

Εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Μπάνια Λούκα, στα γαλανόλευκα ντύθηκαν και δημόσια κτήρια στις πόλεις Trebinje (Τρέμπινιε), Zvornik (Ζβόρνικ) και Doboj (Ντόμποϊ) της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε.