Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου για την ανάδειξη των αρχείων των μελών του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

σηπε
18 Μαρτίου 2021 / 18:33

Κυρίαρχος ορίζοντας αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση της εξειδίκευσης κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος και της διάθεσης του έμψυχου δυναμικού τους

ΑΘΗΝΑ. Στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης ανάπτυξης συνεργειών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να διερευνηθεί, να κεφαλαιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί το κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και δεοντολογικό κεφάλαιο του περιφερειακού Τύπου, το ΔΣ προχωρά στην συνεργασία με πανεπιστήμια και εξειδικευμένα τμήματα και σχολές, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιτευχθεί κατά περίπτωση. 
 
Σε αυτή την κατεύθυνση , η αρχή έγινε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τους αντιπρυτάνεις, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που θα αναλάβει από την πλευρά του πανεπιστημίου την μετουσίωση της συνεργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η κατάθεση κοινής πρότασης σε Πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση του αρχειακού πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος των εφημερίδων μελών του ΣΗΠΕ. Μέσω της πρότασης αυτής, θα δοθεί η δυνατότητα να αναλυθεί, να τεκμηριωθεί και να αξιοποιηθεί η συνεισφορά των περιφερειακών εφημερίδων στην ιστορική καταγραφή και δημοσιογραφική αποτύπωση γεγονότων των τοπικών κοινωνιών που συνθέτουν την χρονική διαδρομή των περιοχών της ελληνικής επαρχίας. 

Για την ουσιαστική συνεισφορά της πρότασης στην αναβάθμιση του περιφερειακού Τύπου και την ανάδειξη της προσφοράς του και παρουσίας του, καταλυτική θα είναι η συνεργασία των μελών. 
Παράλληλα, προχωρά και η συνέχιση της δικτύωσης του ΣΗΠΕ με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με δρομολογούμενη ήδη την υπογραφή αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Κυρίαρχος ορίζοντας αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση της εξειδίκευσης κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος και της διάθεσης του έμψυχου δυναμικού τους, ώστε ο ΣΗΠΕ και τα μέλη του να διερευνήσουν, να καθορίζουν και να αναδείξουν καίρια ζητούμενα στο χώρο του Τύπου, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία, η ψηφιακή μετάβαση, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η διαχρονικά αξιόπιστη ενημέρωση.