Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες ασφάλειας των σχολείων Ειδικής Αγωγής (video)

Ειδική Αγωγή
12 Μαρτίου 2021 / 14:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πέτρο Αγγελόπουλο, πραγματοποίησαν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και ιδιαίτερα στα Ειδικά Σχολεία της χώρας, ως προς την ασφαλή λειτουργία και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.



«Συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση η συνολική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, ότι «δεν τρέχει τίποτα», ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και ιδιαίτερα στα Ειδικά Σχολεία της χώρας» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ζητούν:

- Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εμβολιασμοί στους εργαζόμενους στα Ειδικά Σχολεία.

-   Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά να υπάρξει και φροντίδα των πασχόντων.

-   Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή.

-   Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία και κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.

-   Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται, τουλάχιστον επαρκώς, τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

-   Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

-   Να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις με ευθύνη του Υπουργείου για τους μαθητές των σχολείων στα οποία αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία.



Ο Περιφερειακός Διευθυντής τελικά δέχθηκε να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, βγαίνοντας ο ίδιος έξω, ώστε να μην γίνει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο.

Από τη μεριά του απάντησε ότι αυτά που ζητούν είναι κατανοητά. Ανέφερε ότι η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να γίνει με τηλεκπαίδευση, λόγω των ειδικών αναγκών, γι΄αυτό και τα σχολεία λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.

Έδωσε έμφαση στους εμβολιασμούς κατά προτεραιότητα που πρόκειται να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ποσοστό που δήλωσε ενδιαφέρον για να εμβολιαστεί ήταν μικρότερο του αναμενόμενου και φθάνει περίπου στο 1/3 των εμπλεκομένων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ανέφερε ότι τα τεστ γίνονται σε τακτική βάση από τον Δήμο αλλά και από την Ιατροχειρουργική εταιρεία. Επιπλέον ότι έχει ζητήσει εγγράφως να γίνονται κατ΄εξαίρεση τεστ από τον ΕΟΔΥ και στους χώρους των ειδικών σχολείων. Για το θέμα των μαζικών τεστ που δεν γίνονται στα παιδιά κάτω των 8 ετών, ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε ότι είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.