Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δίμηνη παράταση επιδόματος ανεργίας για τους εργαζομένους στον Τουρισμό

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
26 Φεβρουαρίου 2021 / 16:26

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό καλούν στην κινητοποίηση της Δευτέρας 8 Μάρτη για την διεκδίκηση εισοδήματος επιβίωσης και την επιστροφή στην εργασία με ασφάλεια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο εργασίας η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας για όσους τελείωσε η τακτική επιδότηση, τους  μήνες  Ιανουάριο, Φεβρουάριο και παραμένουν άνεργοι, χωρίς να περιλαμβάνεται ο όρος του αποκλεισμού όσων έλαβαν παράταση τον προηγούμενο χρόνο.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για παράταση της επιδότησης όλων των επιδοτούμενων άνεργων.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες  για την εμφάνιση στον ΕΦΚΑ των ενσήμων της μονομερούς αναστολής εργασίας , ανοίγοντας το δρόμο για την χρήση της ασφαλιστικής κάλυψης των 125 ημερών του καλοκαιριού με όλα τα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Ξνεοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας αναφέρει: «Οι μικρές αυτές κατακτήσεις που έρχονται σε συνέχεια της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δύο μηνών για ξεναγούς, τουριστικά γραφεία , επισιτισμό,  που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων των συνδικάτων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα.

Των συνδικάτων  που  με την συμμετοχή των εργαζομένων αψήφησαν  τις απαγορεύσεις , την αστυνομοκρατία και   βγήκαν στον δρόμο  17 και 26 Νοέμβρη,  24 Δεκέμβρη, 15 Γενάρη,  8 , 12 και 19 Φλεβάρη στο υπουργείο.

Η απόσταση όμως ανάμεσα στις κυβερνητικές αποφάσεις και την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων για την επιβίωση του κλάδου , είναι μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση μέχρι την λήψη μέτρων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

- Χιλιάδες εργαζόμενοι  του κλάδου παραμένουν χωρίς οικονομική στήριξη και χωρίς επίδομα ανεργίας .Είναι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου  τουριστικού τομέα.

- Εκτός επιδόματος ανεργίας παραμένουν και όσοι εργάστηκαν σε τουριστικά γραφεία  το 2020 συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης και λόγω των έκτακτων καταστάσεων δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν  την  βεβαίωση  εποχικότητας. Είναι οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων , οι υπάλληλοι γραφείων τουρισμού και άλλοι. Χωρίς επίδομα ανεργίας και με ψίχουλα για οικονομική στήριξη είναι  οι ξεναγοί. Οι παραπάνω συνάδελφοι  θα βρεθούν χωρίς επιδότηση ανεργίας τόσο την φετινή, όσο και την επόμενη χρονιά.

Ακόμη και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα λάβουν την δίμηνη παράταση, θα την λάβουν για το διάστημα από 12 Φλεβάρη έως 12 Απρίλη το αργότερο. Με τι  εισόδημα θα καλύψουν τις ανάγκες τους για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο που θα ξεκινήσει η σαιζόν και θα παραμένουν άνεργοι; Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι στην καλύτερη θα πληρωθούν τους πρώτους μισθούς από Αύγουστο και μετά;

Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη  με  μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, διεκδικούμε τώρα :

1. Ουσιαστική οικονομική στήριξη και επίδομα ανεργίας  χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει.

2. Αναγνώριση της εποχικότητας για τους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων και οδηγούς για την  καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

3. Επέκταση του προγράμματος στήριξης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ξεναγούς.

4. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και παράταση του μέχρι να ξεκινήσουν εργασία οι επιδοτούμενοι άνεργοι.

5. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όλους, στις 25 Μάη με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά  δικαιώματα  στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν

6. Αναστολή εργασίας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και με μηνιαίες αποδοχές στο ύψος του βασικού μισθού της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ για το διάστημα από 25 Μάη έως 30 Οκτώβρη .

7. Καταβολή τώρα από τους εργοδότες των αποδοχών άδειας και επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους που τελούσαν το καλοκαίρι σε καθεστώς αναστολής εργασίας

8. Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

9. Διαγραφή μείωση ή πάγωμα κατά περίπτωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφωνίας , εφορίας, τραπεζών.

10. Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας:
• Δωρεάν τσεκ απ σε όλους τους εργαζόμενους για να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους.
• Δωρεάν  και τακτικά τεστ κορονοιού σε όλους.
• Αδεια με αποδοχές για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα μέχρι να κριθεί η ασφαλής επιστροφή τους στην εργασία.
• Δωρεάν εμβολιασμό σε όλους όσους το επιθυμούν  και να μην  υποχρεωθεί κανένας να εμβολιαστεί  χωρίς την θέληση του.

Καλούμε στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Δευτέρα 8 Μάρτη να συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά για την διεκδίκηση εισοδήματος επιβίωσης και την επιστροφή στην εργασία με ασφάλεια για την υγεία μας και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα».