Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την ανάγκη στήριξης χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την ανάγκη στήριξης χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό

Συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης

25
Φεβρουαρίου / 2021

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη σχετικά με την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στον επισιτισμό –τουρισμό.

Οι βουλευτές τονίζουν πως χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός των μέτρων εργασιακής προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των απασχολούμενων σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας και οι οποίοι πέραν των 50 ενσήμων, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι.

Είναι ανεπίτρεπτο ο κόσμος της εργασίας να μένει εκτός μέτρων προστασίας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, και συνεπώς θα πρέπει να παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας για το έτος 2021 χωρίς περιορισμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Τουρισμού

Θέμα: «Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι του επισιτισμού - τουρισμού»

Τα λιγοστά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την δήθεν στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό -τουρισμό, σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσαν την θέση τους, μέσα σε όλη αυτή την υγειονομική κρίση που διανύουμε.

Αντιθέτως, οι πολιτικές της ΝΔ φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εργαζομένων του κλάδου, που επλήγησαν βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των απασχολούμενων σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας και οι οποίοι πέραν των 50 ενσήμων, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη ως νέοι επιδοτούμενοι.

Η συμπλήρωση όμως των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.

Ακόμα ως προς την τακτική επιδότηση ανεργίας, η Κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο παράτασης της για το έτος 2020. Κύρωσε το άρθρο έβδομο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄68) που αφορά στην στήριξη των ανέργων και εν συνεχεία εξέδωσε μια σειρά από κοινές υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του άρθρου. Δυστυχώς όμως όχι μόνο τέθηκαν περιορισμοί λήψης της παράτασης αλλά δεν υπάρχει και πρόβλεψη για το 2021.

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού -Τουρισμού, όσο και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, σε πρόσφατο δελτίο τύπου τους.

Επειδή οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε δεινή θέση, λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους.

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο ο κόσμος της εργασίας να μένει εκτός μέτρων προστασίας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Εξετάζουν το ενδεχόμενο αναπλήρωσης του μισθού κατά 80% όσων είναι ακόμα σε αναστολή σύμβασης, όπως συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

2. Θα παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας, για το έτος 2021 χωρίς περιορισμούς και συγκεκριμένα ανεξαρτήτως αν έχουν ήδη επωφεληθεί οι δικαιούχοι, της παράτασης του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 68);

3. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε το επίδομα ανεργίας να δοθεί προσαυξημένο κατά 50 Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο;

4. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, ώστε κατ` εξαίρεση, για τον ασφαλισμένο άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά για την χρονική περίοδο 2020-2021, απασχολούμενο σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του άρθρου 4 του 1545/1985 (Α΄91) να έχει πραγματοποιήσει και 50 ημερομίσθια κατά το έτος 2020;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης 
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος»