Υποβλήθηκε Τεχνικό Δελτίο για το Αρχοντικό Ρώμα στη Ζάκυνθο

Υποβλήθηκε Τεχνικό Δελτίο για το Αρχοντικό Ρώμα στη Ζάκυνθο

Διασώζουμε και αναδεικνύουμε μια κληρονομιά του πολιτισμού, της ιστορίας μας συνδεδεμένη και με τη συμμετοχή στην Ελληνική επανάσταση του 1821, δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

22
Φεβρουαρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η διάσωση, αναβάθμιση και λειτουργική αξιοποίηση του εξαιρετικού συμβόλου της ιστορικής ταυτότητας της Ζακύνθου και των Επτανήσων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή μέλημα και προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής. Για αυτό “τρέξαμε” κάθε προπαρασκευαστική διαδικασία και υποβάλαμε Τεχνικό Δελτίο για την λειτουργία του χώρου ως μουσείο και αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης έχοντας την σύμφωνη γνώμη και την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού” δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την τακτική συνεδρίασή του μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:Presence.gov.gr.
 
Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αποδοθεί ο χώρος στην κοινωνία και τους επισκέπτες και να αναδειχθεί η ζακυνθινή ιστορική ταυτότητα με αφορμή και την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση καθόσον η συγκυρία είναι ιδανική για την ανάδειξη ενός μνημείου που είναι συνδεδεμένο όχι μόνο με τη ζακυνθινή ιστορία αλλά και με την ελληνική επανάσταση.

“Η Ζάκυνθος με το σεισμό του 1953 έχασε πολλούς από τους θησαυρούς της και αυτά που απομένουν είναι ελάχιστα. Από την πρώτη στιγμή είχα εξετάσει το ζήτημα που αφορά το Αρχοντικό Ρώμα και είχα συζητήσει με τους κληρονόμους του. Η πρόταση που είχαμε κάνει και αφορούσε όχι μόνο στην αγορά του ακινήτου, δηλαδή της οικίας και του οικοπέδου αλλά και για την λειτουργία του χώρου ως μουσείου με την ανάδειξη των συλλογών και των κειμηλίων που φιλοξενεί, έγινε αποδεκτή με θέρμη από την Υπουργό Πολιτισμού ωστόσο απαιτούνται και άλλες διαδικασίες. Το Τεχνικό Δελτίο περιλαμβάνει το κόστος για την αγορά του ακινήτου, η εκτίμηση της συλλογής από το Υπουργείο Πολιτισμού, η συντήρηση της συλλογής του αλλά και η δημιουργία των υποδομών για να καταστεί επισκέψιμο”, επεσήμανε η κα Κράτσα.
 
Ενημέρωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από αυτοψια έχει επίσημα χαρακτηρίσει την συλλογή που φυλάσσεται στην οικία Ρώμα ως σύνολο κινητών μνημείων σύμφωνα με τον Ν.3028/2002, άρθρο 20 παρ. 6, όπως δημοσιευθηκε σε ΦΕΚ.