Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αυλωνίτη: Αξιοποιούν τις πλεονάζουσες δόσεις για τον εμβολιασμό ημετέρων, παράδειγμα η Κέρκυρα.

εμβόλια
20 Φεβρουαρίου 2021 / 18:04

ΑΘΗΝΑ. Σχεδόν τα 2/3 των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και ο βουλευτής Κερκύρας, Αλ. Αυλωνίτης, αναφέρονται στην υστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, επικαλούμενοι και τα ερευνώμενα γεγονότα στο ΚΥ της πόλης Κέρκυρας.

«Το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δόθηκε με απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοσιότητα, δεν τέθηκε σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ασθενών και την κοινωνία, δεν έχει εξηγηθεί στην κοινή γνώμη η επιστημονική λογική του, ενώ στην καθημερινή παρουσίαση των στοιχείων δεν αναφέρονται αναλυτικά οι κατηγορίες των πολιτών που εμβολιάζονται, τα ποσοστά κάλυψης ευαίσθητων ομάδων όπως οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες κλπ.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία παρότι ο εμβολιασμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΠΦΥ, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων ή χρόνιων ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν. Και το αποκορύφωμα είναι οι αυξανόμενες καταγγελίες για παράκαμψη της σειράς εμβολιασμών «αξιοποιώντας» τις πλεονάζουσες δόσεις για τον εμβολιασμό «ημετέρων».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γιατρού-διευθυντή του ΚΥ της Κέρκυρας, ένθερμου υποστηρικτή της κυβέρνησης που, πέραν των άλλων, ελέγχεται και για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με παρενέργειες των εμβολίων για να αποφύγει ΕΔΕ εις βάρος του. 
 
Οι βουλευτές τονίζουν πως δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στην εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, και άρα καμία προοπτική απεγκλωβισμού από το παρατεινόμενο lockdown, ενώ η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο, απαιτείται επειγόντως ένα «νέο μίγμα» υγειονομικών μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού, να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ και να επιτευχθεί γρήγορα το «ανοσιακό τείχος» στο γενικό πληθυσμό».