Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήλθε, είδε και απήλθε… μοιράζοντας πρόστιμα η κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου!

Μάκης Φόρτες
12 Φεβρουαρίου 2021 / 20:22

Μπορεί η κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων να μην άφησε κάτι σημαντικό πίσω της θεσμικά και πολιτικά

κατά την 3ήμερη επίσκεψή της στην Κεφαλονιά, σημαδεύτηκε όμως όταν με την αναχώρηση της αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η επιβολή τριών διοικητικών προστίμων για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε φορείς της Κεφαλονιάς

Συγκεκριμένα δια χειρός του αντιπεριφερειάρχη και αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννου αναρτήθηκαν αργά το απόγευμα τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμων για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όλως συμπτωματικά σήμερα 12/2/2020 που ήταν στην Κεφαλονιά η κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και μάλιστα την ημέρα που με συνευθύνη τα ιδίας ως Περιφερειάρχη και της Κυβέρνησής της, η Κεφαλονιά εμφανίζει διψήφια κρούσματα Covid-19! 

Η επιβολή των προστίμων, εκ των πραγμάτων αποπνέει εκδικητικό χαρακτήρα απέναντι στους Κεφαλονίτες και στους αυτοδιοικητικούς που αντιδρούν στα σχέδια υφαρπαγής της Κεφαλονίτικης περιουσίας και του δρομολογημένου ξεπουλήματός της στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την διαχείριση των αποβλήτων και δεν είναι απίθανο να δείχνουν τον πανικό της Περιφερειάρχη στις αναμενόμενες ακυρωτικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων (Διοικητικών και Δικαστικών) σε αυτές τις προδήλως στερούμενες νομιμότητας ενέργειες.
Ιδού που βρήκε να εκδηλώσει τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες η Ζακυνθινιά κ. Τσαγκαροπούλου:
  • 40.000 ευρώ πρόστιμο στην ΕΔΑΚΙ για τον ΧΥΤΥ στην Παλοστή, όταν η ίδια διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο ότι η διαχείριση των αποβλήτων της Κεφαλονιάς άρα και ο ΧΥΤΥ στην Παλοστή έχουν περάσει στον ΦοΔΣΑ και εξ αυτού του γεγονότος μπορεί και δημοπρατεί το έργο της Κεφαλονιάς
(απόφαση 11264/2855/12-2-2021 με ΑΔΑ: Ω2ΑΓ7ΛΕ-ΨΟ4)
  • 2.000 ευρώ πρόστιμο στην ΔΕΥΑΚ για την απόρριψη στερεών αποβλήτων στο Φισκάρδο (απόφαση 11298/2882/ 12-2-2021 με ΑΔΑ: Ψ69Ι7ΛΕ-Τ30) και
  • 4.000 ευρώ πρόστιμο στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Λάμιας Διλινάτων για την απόρριψη απορριμμάτων στο χώρο της Λάμιας (απόφαση 1299/2883/ 12-2-2021 με ΑΔΑ: Ω2ΑΓ7ΛΕ-ΨΟ4)  
Πάντως η επιβολή των προστίμων δεν μπορεί να επισκιάσει το ναυάγιο της επίσκεψης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, αφού για άλλη μία φορά ασχολήθηκε με τον ΦοΔΣΑ μόνο επικοινωνιακά και όχι για τα θεμελιώδη ζητήματα τα οποία αφήνονται εδώ και καιρό αναπάντητα και όταν συμβαίνει αυτό γίνεται σχεδόν πάντα με διαστρέβλωση της αλήθειας:

1. Για την επιβάρυνση της δαπάνης σχετικά με  την λειτουργίας  και συντήρηση των πρόσθετων εργασιών, ότι θα επιβαρύνει τους πολίτες όπως ρητά ορίζεται στην προκήρυξη (άρθρο 3) και η οποία υπολογίζεται να φθάσει στον τριπλασιασμό των τελών.

2. Για τη μη νόμιμη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ και ως εκ τούτου για τη μη νομιμότητα όλων των αποφάσεων αυτού  (περιλαμβανομένης σε αυτές και της προκήρυξης του έργου της Κεφαλονιάς) και αυτό παρά την σαφή υπόδειξη του Υφυπουργού Εσωτερικών από τις 18/8/2020 για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

3. Για την επιβάρυνση του έργου όχι μόνο με το κόστος λειτουργίας που θα καλυφθεί από τους πολίτες (έχει δημοσιευτεί και δεν έχει διαψευστεί το ασύλληπτο ποσόν των 10.811.316 ευρώ για τα 12 χρόνια λειτουργίας) αλλά και αμφιλεγόμενων νέων εργασιών συνολικού κόστους 5.821.341,20 ευρώ δίχως μάλιστα εξασφαλισμένη την πηγή χρηματοδότησης και επί πλέον δεν επιβάλλονται από την Κοινοτική Νομοθεσία όπως ισχυρίζεται η κ. Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
 
4. Για το γεγονός ότι το επί πλέον, υπερδιπλάσιο του αρχικού κόστους, αντικείμενο της προκήρυξης που φθάνει στα 16.632.667,10 ευρώ (από 7.170.819,32 ευρώ που ήταν το αρχικό κόστος σε 23.803.486,40 ευρώ) δεν είναι υποχρεωτικό όπως παρουσιάζεται, αλλά προαιρετικό σύμφωνα με το άρθρο 132 του ν. 4412/2016 (δικαίωμα προαίρεσης) και εφαρμόζεται όταν η ανάγκη τροποποίησης προκύπτει λόγω περιστάσεων που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από την αναθέτουσα αρχή.
 
5. Για το γεγονός ότι δεν αληθεύει ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός για τις πρόσθετες εργασίες που μπαίνουν στην προκήρυξη ανεβάζοντας τον κόστος σε βάρος των πολιτών,  ότι δήθεν επιβάλλεται από τις Κοινοτικές Οδηγίες 850 & 851/2018 της ΕΕ οι οποίες, λέει, έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Θεσμικό Πλαίσιο κάτι το οποίο δεν ισχύει. Και οι Κοινοτικές Οδηγίες δεν επιβάλλουν την καύση ή την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων ως επιλογή, αλλά το αντίθετο επιβάλλουν τη ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και της παραγωγής καθαρών δευτερογενών υλικών, στρατηγική που έρχεται σε αντίθεση με την καύση

6. Για το γεγονός ότι το έργο της Κεφαλονιάς και δίχως να έχει καμία περιφερειακή διάσταση προκηρύχθηκε από 3 Ζακυνθινούς (Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, Μοθωναίου, Αρετάκης) και ένα Κερκυραίο (Ιωάννου) αυξάνοντας το κόστος και χρεώνοντας τεράστια τους Κεφαλονίτες και τους Θιακούς, και ταυτόχρονα περιλαμβάνοντας επί πλέον του αρχικού έργου εργασίες οι οποίες προκύπτουν δίχως τεχνική μελέτη για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην Κοινοτική Νομοθεσία και δίχως τεχνοοικονομική μελέτη που να καθορίζει το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του τελικού παραγόμενου προϊόντος, τη μονάδα παραλαβής.