Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Δημ. Μπιάγκη για τις επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα

Δημήτρης Μπιάγκης
02 Φεβρουαρίου 2021 / 12:13
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Παραμένουν χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι του τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ.(ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ) Σε κατάθεση επίκαιρης ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προχώρησε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα: «Μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα» καθώς η σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει δεν απαντήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 8/2/2021 και έρχεται σε συνέχεια προτεινόμενης τροπολογίας που είχε καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αλλά δεν είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο Βουλευτής στην ερώτησή του τονίζει πως μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων των τουριστικών επιχειρήσεων (υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, οδηγοί λεωφορείων, υπάλληλοι αφορολογήτων καταστημάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια κ.α.) δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα αυτήν τη σεζόν.  Ακόμα και αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα πενήντα (50) ένσημα μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας, αφού ελάχιστες επιχειρήσεις διαθέτουν τον απαραίτητο δείκτη εποχικότητας χορηγώντας την απαραίτητη σχετική βεβαίωση στους εργαζόμενους. Έτσι, μεγάλος αριθμός αυτών δεν δικαιούται την επιδότηση ανεργίας (με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο του του Ν. 1545/1985).

Ο Βουλευτής επανέρχεται στο δίκαιο αίτημα να τροποποιηθούν τα κριτήρια, ειδικά για τη φετινή πρωτόγνωρη χρονιά, όπως έχει συμβεί και σ’ άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, να λάβουν όλες οι επιχειρήσεις τον χαρακτηρισμό της εποχικότητας και να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας σ’ όλους αυτούς τους εργαζομένους.

«Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτέλεσαν την προμετωπίδα του τουρισμού σε μια δύσκολη περίοδο, θέτοντας τον εαυτό τους στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της οικονομίας και της τουριστικής αγοράς. Είχαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της πανδημίας χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη και εργάστηκαν με σοβαρότητα και ζήλο προκειμένου να ανοίξει η τουριστική περίοδος και να στηριχθεί η οικονομία μας. Εργάστηκαν με υπομονή και επιμονή σε πρωτόγνωρες συνθήκες και κίνδυνο. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που θα κληθούν να εργαστούν και πάλι φέτος», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει.

«Έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, στο έλεος του Θεού, χωρίς καμιά βοήθεια από το απόμακρο κράτος που εμμένει σε παρωχημένες λογικές πέρα και πάνω από την απτή και οδυνηρή πραγματικότητα. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να λάβουν το επίδομα ανεργίας, αλλά και να διασφαλίσει πως θα τύχουν διευκολύνσεων στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας».

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.