Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαλαρώνει η Μόσχα, ζορίζονται Αγγλία και Γαλλία

ευρώπη
21 Ιανουαρίου 2021 / 17:16

Τα επίπεδα μόλυνσης στην Αγγλία ενδέχεται να έχουν αυξηθεί κατά τον απολογισμό του Ιανουαρίου, λένε οι επιστήμονες. Τα προσωρινά αποτελέσματα από την τελευταία έκθεση του Imperial College London δείχνουν ότι οι μολύνσεις κατά τις 6-15 Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 50% από τις αρχές Δεκεμβρίου.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα ακόμη ρεκόρ ημερήσιου αριθμού θανάτων, αναφέροντας 1.820 θανάτους εντός 28 ημερών από τις θετικές δοκιμές. Το προηγούμενο ρεκόρ των 1.610 ανακοινώθηκε την Τρίτη.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο δίωξε 6.500 άτομα για αδικήματα που σχετίζονται με κοροναϊούς τους έξι μήνες μετά το κλείδωμα σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο Μάρτιο, με τα περισσότερα να σχετίζονται με επιθέσεις εναντίον εργαζομένων έκτακτης ανάγκης.

• Η Ισπανία είναι η τελευταία χώρα που πιέζει για τη δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης εμβολίων για τη διευκόλυνση των ταξιδιών. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για να συνεχίσουμε την κινητικότητα", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες, η οποία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην ιδέα.

• Η Σουηδία επέκτεινε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μαθητές γυμνασίου και είπε στους δημόσιους υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. "Μπορούμε να δούμε μια προσεκτική κάμψη στην εξάπλωση των λοιμώξεων σε ορισμένες περιοχές, αλλά η κατάσταση παραμένει σοβαρή", δήλωσε στους πρωθυπουργούς ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.

• Μαζικές δοκιμές χιλιάδων ανθρώπων στο ελβετικό θέρετρο St Moritz, όπου τα πολυτελή ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα. Διαπίστωσαν 53 μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων 31 περιπτώσεων της γρήγορης εξάπλωσης της μετάλλαξης, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

• Η Μόσχα θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς από την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου του νέου ανοίγματος κολλεγίων και ειδικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. "Τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πάνω από 220.000 Μουσκοβίτες έχουν ήδη λάβει αξιόπιστη προστασία από τον ιό", έγραψε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιανίν.
 
• Η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει ένα τρίτο εθνικό απαγορευτικό - στοχευμένο στους ευάλωτους - εάν συνεχιστεί η εξάπλωση, είπε μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολίων. "Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το απαγορευτικό, που περιορίζεται σε ευάλωτα άτομα", δήλωσε ο επιδημιολόγος Odile Launay.
 
• Ο ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου Saga, με στόχο τα άνω των 50 ετών, επέμεινε ότι οι πελάτες κρουαζιέρας και άλλοι παραθεριστές πρέπει να εμβολιαστούν για να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι.
 
• Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ετοιμάζονται να παράγουν γρήγορα νέες εκδόσεις του εμβολίου τους για την καταπολέμηση αναδυόμενων παραλλαγών που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Η ομάδα πίσω από το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca πραγματοποιεί μελέτες σκοπιμότητας για την αναδιάρθρωση της τεχνολογίας jab.
 
• Η UEFA, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μπορεί να διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε μια χώρα αυτό το καλοκαίρι και όχι σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω των ανησυχιών COVID-19, σύμφωνα με τον Karl-Heinz Rummenigge, Διευθύνοντα Σύμβουλο του γερμανικού συλλόγου Bayern Munich, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin, σταθμίζει την απόφαση.