Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ΠΙΝ

Προοδευτική Συμμαχία
19 Ιανουαρίου 2021 / 15:49
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της λειτουργίας του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο

 τρόπο τα όσα είπαμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, μήπως και κάποιοι ευαισθητοποιηθούν και αλλάξουν ρότα.

Ο νέος Φορέας είναι θνησιγενής και μόνο από το γεγονός ότι η σύστασή του αφαιρεί από τους Δήμους την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων και έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους για το θέμα της μεταφοράς της δημοτικής περιουσίας. Η απονεύρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αποψίλωσή της από αρμοδιότητες ήταν αποφασισμένος και στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας.
Στην αποδυνάμωση των ΟΤΑ, ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, συνήνεσαν και οι Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την κομματική στήριξη της ΝΔ, όπως η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μ. Υδραίου.

Τα παραπάνω  δεν έγιναν  για άλλον λόγο, παρά μόνο για να μπορεί πιο εύκολα, χωρίς αντιστάσεις από τα υποβαθμισμένα  πλέον Δημοτικά Συμβούλια, η κυβέρνηση να υλοποιεί, με κεντρικές συμφωνίες και τη συνδρομή των εκλεκτών της αυτοδιοικητικών,  την παραχώρηση της όλης διαχείρισης των αποβλήτων στους μεγάλους «παίκτες», τις μεγάλες εταιρείες που εδώ και πολλά χρόνια επιζητούν την πλήρη εκμετάλλευση του πεδίου των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο.
Οι παρατυπίες ή και παρανομίες στη σύσταση και λειτουργία του διαβαθμιδικού φορέα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: να στελεχωθεί με τα άτομα που δε θα αντιστέκονται και θα είναι λίγο ή πολύ πρόθυμα να εφαρμόσουν το σχέδιο αυτό. Και, βέβαια, ανάμεσά τους προθυμότερη των προθύμων η περιφερειάρχης κ. Τσαγκαροπούλου-Κράτσα.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει με τον διαγωνισμό της μεταφοράς των απορριμμάτων, ο οποίος σε μια νύχτα μετατράπηκε από πλειοδοτικό σε μειοδοτικό με πρωτοβουλία του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Το επόμενο βήμα, η δημοπράτηση του εργοστασίου της Κέρκυρας, προσέκρουσε στις εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις συμφερόντων μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία και τους θεσμικούς της εκπροσώπους. Περιφέρεια και Δήμος Κ. Κέρκυρας συγκρούονται πια ανοιχτά και σφοδρά και αναζητείται μεσολαβητής για τη διευθέτηση της κρίσης. Η σύγκρουση αυτή, όμως, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανένα, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι ξανά το μέλλον, η υγεία, η οικονομία του νησιού.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και η αντικατάστασή του από έναν νέο Φορέα Διαδημοτικής Συνεργασίας στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων με κύριο άμεσο μέλημα την προώθηση της Διαλογής στην πηγή και την Ανακύκλωση, για τις οποίες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ενάμιση χρόνο τώρα, είναι η μόνη και αναγκαία λύση.

Όσο για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για διπλοθεσία και διπλομισθία του συμβούλου της κ. Κράτσα, πρέπει να πούμε ότι δε μας εκπλήσσουν καθόλου, ούτε και η απόπειρα διάψευσης, που απλώς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΑΝΑΣΑ και του τ. περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου. Από  την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή έδειξε ότι στόχος της δεν είναι άλλος από την άλωση του κράτους και την προώθηση των γαλάζιων παιδιών.

Από τα πλαστά πτυχία της πλαστής αριστείας, τη γεωμετρική αύξηση του αριθμού των μετακλητών με απολυτήριο Λυκείου, τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους επιχειρηματίες, την ιλαροτραγωδία με τους διορισμούς των διοικητών των νοσοκομείων, τα σκόιλ ελικικού, τις μάσκες-αλεξίπτωτα και τις μάσκες-νάνους, τα δώρα στους ιδιώτες κλινικάρχες και τους ιδιώτες σχολάρχες και κολλεγιάρχες, τις παλινωδίες στα μέτρα κατά της πανδημίας, μέχρι τα ρουσφέτια στα ραντεβού για εμβολιασμό και τόσα άλλα, που δεν τα θυμάται εύκολα κανείς χωρίς να δει τη βιβλιογραφία των ρεπορτάζ των εφημερίδων, αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι η δεξιά δεν ξεχνά ποτέ τον εαυτό της και τους ανθρώπους του συστήματός εξουσίας που την τρέφει.

Απέναντι σε όλα αυτά, προβάλλει πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη άμεσης συγκρότησης ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου που θα βάλει φρένο στην πορεία καταστροφής αυτού του τόπου.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.