Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατόπιν εορτής, δυστυχώς

editorial
18 Ιανουαρίου 2021 / 20:06

Ανεξάρτητα από τι πιστεύεται πως κάναμε ή όχι για την περίπτωση του συντοπίτη μας, που άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο, άστεγος, άρρωστος και ξεπαγιασμένος, η υστέρηση της Κέρκυρας σε δομές πρόνοιας είναι εξόφθαλμη.

Εμφανίζεται τώρα, κι όχι μόνον λόγω της επιδημίας, αλλά λόγω της όξυνσης των διαφορών συνεπεία του τρόπου που αναπτύσσεται ο τόπος. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για κουβέντες υψηλής πολιτικής. Προέχει η κάλυψη των ανθρώπων, που βρίσκονται «στην απέξω», χωρίς να σπεύσουμε να τους δικάσουμε γι' αυτή τους τη θέση. Διότι το κάνουμε κι αυτό, όταν προβάλλουν οι ερινύες...

Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών. Η δομή ξέπεσε από το ΕΣΠΑ, ακυρώθηκε και έκλεισε αφού ο ενιαίος Δήμος δεν μπόρεσε να καλύψει τις προφανείς ανάγκες 24ωρης φύλαξης. Έγινε ευρωπαϊκός έλεγχος, διαπιστώθηκαν οι αποστάσεις από τις προδιαγραφές λειτουργίας, βγήκε από το Πρόγραμμα και έκλεισε. Και σήμερα που λόγω των περιορισμών covid, αυξάνονται τα συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας, η δομή λείπει! Τώρα που ίσως χρειάζεται περισσότερο.

Εστία αστέγων. Ο φάκελος έτοιμος, λέει η δημοτική Αρχή. Οι διαδικασίες όμως κινούνται με τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Σε δέκα μέρες θάμαστε έτοιμοι, λένε. Μακάρι. Με την παρατήρηση ότι η σχέση μας με τον χρόνο είναι σχετική, όπως έδειξε ο Αλβέρτος πριν από 120 χρόνια στου κουφού την πόρτα. Άλλη διάσταση έχει για μένα που κοιμάμαι με το ηλεκτρικό υπόστρωμα σπίτι μου κι άλλη για τον Θανάση που γέρνει το βράδυ το κορμί του όπου βρει, σκεπασμένος με ένα τσίτι για κουβέρτα.

Δεν είναι εύκολο πρόβλημα και κυρίως δεν προσφέρεται για τζάμπα επίδειξη ευαισθησίας. Το μέτρο του πολιτισμού κάθε περιοχής, πάντοτε και όπου Γης, είναι η συμπεριφορά των βολεμένων απέναντι στους άλλους, με την ανάπτυξη κοινωνικών δομών τέτοιων, που παρέχουν χωρίς να ζητούν κάτι από την αξιοπρέπεια του άλλου.

Λένε, δεν είναι εύκολοι άνθρωποι. Τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται, είναι η απάντηση. Κανείς μας δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Μόνον που δεν μπορεί η «δυσκολία» μερικών να έχει για τίμημα τη φυσική τους εξόντωση!