Εργατικό Κέντρο: Εργαζόμενοι και άνεργοι σε απόγνωση

Εργατικό Κέντρο: Εργαζόμενοι και άνεργοι σε απόγνωση

φώτο αρχείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό

14
Ιανουαρίου / 2021

Κέντρο τονίζει τα εξής:
«Έχοντας επισημάνει εδώ και καιρό, τόσο εμείς όσο και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας, το τεράστιο πρόβλημα που διογκώνεται για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, ελπίζαμε πως μέχρι να έρθει το νέο έτος θα προέκυπτε κάποια λύση σε κυβερνητικό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, είμαστε πλέον στα μέσα του Γενάρη και η κατάσταση στον κλάδο παραμένει τραγική.

Οι εποχικά εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή μέχρι και τον Οκτώβρη κι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον Νοέμβρη, ακόμα δεν έχουν λάβει τίποτα! Οι ευθύνες, βέβαια, δεν αναλογούν στους υποστελεχωμένους κατά τόπους ΟΑΕΔ, όπου οι υπάλληλοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, αλλά στην κεντρική διοίκηση του φορέα και στην κυβέρνηση που έβλεπαν το πρόβλημα να έρχεται και έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.

Επιπλέον, την ίδια απραξία έχουν επιδείξει και στο καίριο ζήτημα της επέκτασης την ανεργίας, η οποία στην ουσία είναι μέχρι και τον Ιανουάριο, για όσους κατέθεσαν Νοέμβρη. Τι εισόδημα θα έχουν μέχρι τον Απρίλη, αν και εφόσον ανοίξουν τότε οι τουριστικές μονάδες;

Στον δε επισιτισμό τα πράγματα ίσως να είναι ακόμα χειρότερα. Αρχικά και εξ αφορμής της μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν απέκτησαν δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και τώρα, ακόμα χειρότερα, όσοι έχουν κάνει μονομερή αναστολή σύμβασης φαίνονται χωρίς ένσημα στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα, ακόμα κι αυτοί που κανονικά δικαιούνται επιδόματα του ΕΦΚΑ, να μην μπορούν να τα πάρουν.

Χωρίς περιστροφές μιλάμε για χιλιάδες συναδέλφους και συνανθρώπους μας που έχουν  μείνει χωρίς εισόδημα είτε από τον Αύγουστο (στην καλύτερη περίπτωση) είτε ακόμα κι από τον Μάρτη και που βλέπουν πως θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα και στο άμεσο μέλλον.

Αν συνυπολογίσουμε και τους εργαζόμενους στο ευρύτερο εμπόριο και στον εξίσου ευρύ τομέα των μεταφορών, καθώς και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο που έχει πληγεί από αρκετά έως πάρα πολύ και που έχει νιώσει μία ακόμα κρίση στο πετσί του.
Κι όσο παραμένει η αδράνεια της Κυβέρνησης στα ουσιώδη και ρεαλιστικά εργασιακά ζητήματα, τόσο αυξάνεται η αγωνία και η απελπισία των συμπολιτών μας για την εργασιακή επιβίωσή τους.

Για αυτούς τους λόγους κρίνεται ακόμα πιο αδήριτη η ανάγκη για συσπείρωση και ενωτική δράση των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Δηλώνουμε παρόντες για να προασπίσουμε από κοινού τα θεμελιωμένα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας».

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ