Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του ευνοϊκού πλαισίου καταβολής μισθωμάτων και για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τις 20 Μαρτίου 2020

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του ευνοϊκού πλαισίου καταβολής μισθωμάτων και για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τις 20 Μαρτίου 2020

ΑΘΗΝΑ. Οι βουλευτές τονίζουν πως παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, υπήρξαν επιχειρηματίες οι οποίοι επένδυσαν και ξεκίνησαν...

13
Ιανουαρίου / 2021

...ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται ή επέκτειναν τις δραστηριότητες τους εν μέσω αυτής της έκρυθμης υγειονομικά και οικονομικά περιόδου, αντιμετωπίζοντας ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις οι οποίες ενεργοποίησαν κάποιον από τους πληττόμενους Κ.Α.Δ. μετά την 20η Μαρτίου του 2020, δεν συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις μειώσεων ενοικίων, αν και είναι κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.
 
Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συμπεριληφθούν στο μέτρο μείωσης ενοικίου και οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται μετά τις 20 Μαρτίου 2020.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
 
Θέμα: «Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται μετά τις 20 Μαρτίου 2020»
 
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών Α.1251/2020, οι πληττόμενες επιχειρήσεις για την υποχρεωτική απαλλαγή από την καταβολή του 40% του συνολικού μισθώματος, περιορίζονται χρονικά έως και τις 20/3/2020, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να θεωρούνται ενεργές.
 
Συγκεκριμένα, κατά την ανωτέρω ημερομηνία η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) έναν από τους αναγραφόμενους στο αναπόσπαστο Παράρτημα, το οποίο ακολουθεί την Υ.Α., ή τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά τις 20 Μαρτίου 2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, να είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στο κύριο Κ.Α.Δ. στις 20 Μαρτίου 2020.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιχείρηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20-03-2020 Π.Ν.Π. (Α` 68), όπως ισχύει.
 
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά και τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις.
 
Με αυτή την απόφαση ωστόσο. επιχειρήσεις οι οποίες ενεργοποίησαν κάποιον από τους αναγραφόμενους Κ.Α.Δ., μετά την 20η Μαρτίου του 2020, δε συμπεριλαμβάνονται στο ευνοϊκό αυτό μέτρο, αν και πλήττονται εξίσου, και είναι κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.
 
Επειδή ο χρονικός αυτός περιορισμός εξαιρεί επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και πλήττονται εξίσου με τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις
 
Επειδή παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας υπήρξαν επιχειρηματίες οι οποίοι επένδυσαν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, τη χρονική στιγμή μάλιστα που η ανεργία είναι συνεχώς αυξανόμενη, είτε ενεργοποίησαν Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα της Υ.Α., μετά τις 20 Μαρτίου 2020.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
 
Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν στο μέτρο και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας με τους αναγραφόμενους Κ.Α.Δ. της Υ.Α. Α.1251/2020 μετά την 20η Μαρτίου 2020;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βαρδάκης Σωκράτης, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος, Βέττα Καλλιόπη, Γκάρα Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Δραγασάκης Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ,  Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Κόκκαλης Βασίλειος, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουζάλας Ιωάννης, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Παπαηλιού Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ), Πολάκης Παύλος, ΠούλουΠαναγιού (Γιώτα), Σαντορινιός Νεκτάριος,  Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), ΣκούφαΕλισσάβετ (Μπέττυ), Συρμαλένιος Νικόλαος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης), Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος»

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ