Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από 16,1 δισ. το 2019, τα έσοδα απ΄ τον τουρισμό έπεσαν στα 3,5 δισ.!

άντζελα γκερέκου
12 Ιανουαρίου 2021 / 11:12

Στην κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία και στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και στον τουρισμό, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στο epixeiro.gr και στον Χρήστο Κοτσακά.

ΑΘΗΝΑ. Η οικονομία της φιλοξενίας συνολικά αποτελεί σχεδόν το 35% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά 78,2% κατά το πρώτο εννεάμηνο τους έτους, διαμορφούμενα στα €3,5 δισ., έναντι των €16,1 δισ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, η διεθνής αεροπορική κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 72% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2020. Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων μοιραία ακολούθησαν τις τάσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
 
Το 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων θα χρειαστούν επανακατάρτιση για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου.
Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.
 
Επίσης, παρατηρούμε ότι ταξιδιώτες προτιμούν πλέον να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες, επιλέγοντας περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού / καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.
Συμπερασματικά, το θέμα ασφάλεια στους προορισμούς ήρθε για να μείνει.
 
Ζήτηση οικογενειακού τουρισμού για το 2021
 
Με όλες τι εξελίξεις που τρέχουν καθώς διανύουμε και δεύτερο lock down, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας της φιλοξενίας.
 
Η πρώτη τάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ζήτηση από οικογένειες, ειδικά η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, που βρίσκονται μέσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιλογών.
 
Ο ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία της νέας διαφημιστικής εκστρατείας για την Ελλάδα, για πρώτη φορά με διαγωνισμό για το δημιουργικό «concept», όχι μόνο για την υλοποίηση.
 
Υιοθετούνται νέα ψηφιακά εργαλεία αλλά και νέα πολιτική με στόχευση σε αγορές ταξιδιωτών υψηλής δαπάνης, όπως π.χ. Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία. Στις πιο απομακρυσμένες αγορές, για το 2021, ο στόχος είναι το άνοιγμα σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία. Αναπτύσσουμε νέα προβολή στα τουριστικά μας προϊόντα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, με επίκεντρο στον τουρισμό εμπειρίας, τον βιωματικό τουρισμό, τον αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό, τους χειμερινούς προορισμούς.
 
Επίσης, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συμμετοχές των ελληνικών επιχειρήσεων στις virtual τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Ακόμη, δίνουμε βάρος σε digital καμπάνιες σε διεθνή μέσα αλλά και σε portal πωλήσεων, καθώς το μεγάλο ζητούμενο θα είναι φέτος οι long terms διαμονές αλλά και η προσέλκυση digital nomads.