Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαζεύοντας εμβόλια από παντού!

Ευρώπη
07 Ιανουαρίου 2021 / 15:55

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν έναν «ασφαλή συμβιβασμό» στο χρόνο μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech, δήλωσε την Πέμπτη ο Hans Kluge του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Ο αριθμός των νεκρών της Ρωσίας έχει περάσει 60.000 αφότου το εθνικό κέντρο κρίσης κοροναϊού ανέφερε 506 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Άλλες 23.541 νέες λοιμώξεις ανέρχονται συνολικά σε 3.332.142.

• Η Τσεχία ανέφερε ένα ακόμη ρεκόρ καθημερινών μετρήσεων για νέες λοιμώξεις, με 17.668 αύξηση την Πέμπτη έναντι 17.278 της Τετάρτης. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 185 σε 12.621 στη χώρα περίπου 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, που υποφέρει από μια από τις πιο γρήγορες διασπορές του ιού κατά κεφαλήν στον κόσμο.

• Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν έναν «ασφαλή συμβιβασμό» στο χρόνο μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech, δήλωσε την Πέμπτη ο Hans Kluge του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Η Moderna βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παροχή μεταξύ 600 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της φέτος, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Stephane Bancel την Πέμπτη - την ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το σκεύασμα για χρήση στην ΕΕ.

• Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac συμφώνησε μια συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία Bayer για να ζητήσει κανονιστική έγκριση για το πειραματικό εμβόλιο ώστε να διανείμει δόσεις. Το CureVac τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου.

• Η Αγγλία και η Ουαλία κατέγραψαν περισσότερους θανάτους το 2020 από ό, τι κάθε χρόνο, από το 1918, δήλωσε ο Nick Stripe από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Περίπου 604.000 θάνατοι καταγράφηκαν στις δύο χώρες τις τελευταίες 52 εβδομάδες, περίπου 73.000, ή 14%, πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ετών.

• Η Ιρλανδία έχει εξασφαλίσει υποσχέσεις για την παράδοση 470.000 δόσεων εμβολίου πριν από το τέλος Μαρτίου - 360.000 από την Pfizer-BioNTech και 110.000 από τη Moderna. Ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly ελπίζει να προσθέσει "σημαντικές ποσότητες AstraZeneca και πιθανώς και Johnson & Johnson".

• Η Ισπανία θα λάβει 600.000 δόσεις Moderna εντός έξι εβδομάδων στο πλαίσιο της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιλλά.

• Ορισμένοι γιατροί στην Αγγλία θα προσφέρουν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca από τώρα, με σκοπό τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ατόμων εντός έξι εβδομάδων.

• Η Γαλλία είναι απίθανο να αποφύγει την παραλλαγή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ίσως χρειαστεί να εξετάσει περισσότερους περιορισμούς στις κινήσεις των ανθρώπων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, Jean-François Delfraissy.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται σε περίπτωση που το Λονδίνο έχει πλημμυρίσει από μολύνσεις COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock την Πέμπτη, λέγοντας ότι το λεγόμενο νοσοκομείο Nightingale είναι σε ετοιμότητα για να ανακουφίσει την πίεση στις υπηρεσίες υγείας.

• Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair μείωσε την ετήσια πρόβλεψη κίνησης κατά περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες την Πέμπτη, κατηγορώντας τη «δρακόντεια» καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

• Το ισπανικό ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, παρά τους περιορισμούς COVID-19 δεύτερου κύματος στις επιχειρήσεις! "Όλα δείχνουν ότι η θετική τάση συνεχίστηκε", δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino.