Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάθμευση και Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Κώστας Μπατάς
06 Ιανουαρίου 2021 / 14:52

Γράφουν οι Κώστας Μπατάς - Γιώργος Ζούμπος

Η συζήτηση που έγινε προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους χώρους στάθμευσης ανέδειξε για μια ακόμα φορά σημαντικά προβλήματα, από πλευράς Δήμου, στη διαχείριση της Παλιάς Πόλης.

Αν για να φτάσει  ένα σημαντικότατο πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο χρειάζεται να κινηθεί ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης, να απευθυνθεί στις δημοτικές παρατάξεις και να ευαισθητοποιηθεί ένας των επικεφαλής, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι κάποιοι –τουλάχιστον- αιρετοί μας δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Το ζήτημα ήταν -και παραμένει- η κατάργηση των χώρων στάθμευσης στη Λαϊκή και στο Παλιό Λιμάνι. Η κατάργησή τους επιδεινώνει την ήδη άθλια κατάσταση στάθμευσης στην Παλιά Πόλη. Ταυτόχρονα προκαλεί αντιπαράθεση, καθώς πολλοί συμπολίτες θεωρούν ότι προηγείται η ανάδειξη του μνημείου και όλα τα άλλα έπονται.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψεύτικο δίλημμα το οποίο οφείλεται στην πλήρη αδιαφορία την οποία έδειξαν οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων για τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης. Και αυτό γιατί το κυκλοφοριακό, κομμάτι του οποίου είναι η στάθμευση, παραμένει άλυτο επί δεκαετίες. Υποσχέσεις δίνουν όλες οι δημοτικές αρχές στην προεκλογική φάση, αλλά ουδείς προχώρησε ποτέ παραπάνω. Και τα πράγματα οξύνονται χρόνο με το χρόνο.

Το να καταργούνται επομένως χώροι στάθμευσης δίχως να έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις σε παραπλήσιους χώρους ενταγμένους στα ήδη μελετημένα έργα, είναι κάτι εκτός λογικής. Και το μνημείο πρέπει να αναδειχτεί, και η μαρίνα να γίνει αλλά και η Παλιά Πόλη κατοικείται και λειτουργεί.

Ας σταματήσουν όλοι οι διαμένοντες εκτός να τη βλέπουν σαν άθροισμα τούβλων και ντουβαριών προς εκμετάλλευση. Το «προνόμιο» να είναι κάποιος κάτοικος της Παλιάς Πόλης κατέληξε νάναι κατάρα με τα προβλήματα επί προβλημάτων που υπάρχουν.

Η Παλιά Πόλη κατοικείται και δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας αν δεν υπάρξουν συνολικές λύσεις. Οι αποσπασματικές ενέργειες απλά μεταθέτουν τα υπάρχοντα προβλήματα σε άλλο χώρο. Αυτό έγινε με τους ποδηλατόδρομους και για αυτό απέτυχε μια καλή, εκ πρώτης όψεως, ιδέα. Αυτό έγινε με τα φανάρια στου Δεσύλλα και στις Καλόγριες.

Αυτό έγινε με την πεζοδρόμηση της Ευγενίου Βουλγάρεως που απόκοψε λειτουργικά τη γειτονιά των Αγίων Πατέρων, ενώ στο πλάτωμα της Νουντσιάδας κάθε πρωί γίνεται χαλασμός στα πεζοδρόμια. Οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις και η αδιαφορία γιγαντώνεται μαζί με τα προβλήματα.

Επιεικώς απαράδεκτη είναι η άποψη ότι δεν θα μπει κανένας εμπόδιο σε έργο ανάπτυξης δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Συγγνώμη που κατοικούμε στην Παλιά Πόλη και δεν πουλάμε ότι έχουμε και να φύγουμε αφού εμποδίζουμε την ανάπτυξη. Συγγνώμη που υπάρχει ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης που διεκδικεί, διαμαρτύρεται και δε λιβανίζει τη δημοτική αρχή, ασχολούμενος με προβλήματα και όχι με φιλοσοφία και ταξίδια.   

Η δημοτική αρχή οφείλει να λύσει τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης (και όχι μόνο βέβαια). Εκλέχτηκε για αυτό. Συνεργασία με φορείς της Παλιάς Πόλης προφανώς επιθυμεί μόνο στα χαρτιά για να περνάνε οι μέρες και οι μήνες, εκτός αν οι φορείς συμφωνούν μαζί της. Ας λύσει λοιπόν τα προβλήματα έχοντας κύριο γνώμονα ότι η Παλιά Πόλη κατοικείται και πρέπει να μείνει κατοικημένη.

Ως προς την καταγραφή των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων, η αίσθηση είναι ότι και αυτή αποτελεί ροκάνισμα χρόνου μια και κατέληξε σε στατιστική έρευνα.

Λυπούμεθα αλλά οι ενδείξεις είναι ότι και αυτή η δημαρχική περίοδος θα λήξει όπως και οι προηγούμενες. Κρίμα.
 
Κώστας Μπατάς
Γιώργος Ζούμπος