Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος, αρχηγός των «ατάκτων»

Γιώργος Τσιρίδης
05 Ιανουαρίου 2021 / 19:55

Δυο λόγια για τον Τάκη Θεοδωρικάκο θέλω να γράψω σήμερα. Είναι και η πιο τρανταχτή περίπτωση του χτεσινού ανασχηματισμού. Μόνο αυτός κι ο Βρούτσης έφυγαν.

Ο μεν Βρούτσης έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ενώ ο Τάκης δεν έγινε τίποτε. Είναι, όμως, αυτό αληθινό;
 
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι άνθρωπος της Β' Πειραιά και μιας αριστεράς που αποφάσισε να λακίσει. Πολλοί εδώ στον Πειραιά τον έχουν αρχηγό τους, τον έχουν ακολουθήσει, άλλοι φανερά κι άλλοι πιο ήπια. Όπως ο Άρης Βελουχιώτης ήταν ο αρχηγός των "ατάκτων, αλλά ... από την ανάποδη! Χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλοι έγιναν προπαγανδιστές της πολιτικής της κυβέρνησης και επίμονοι στο να θυμίζουν πόσο κακός ήταν ο Σύριζα. Αυτό ευνοεί σήμερα την ΝΔ.
 
Ο Τάκης ήταν γραμματέας της ΚΝΕ ένα φεγγάρι (πριν τριάντα χρόνια), συνεργάτης του Νίκου Γαλανού, βουλευτή του Συνασπισμού τότε, και για ένα μεγάλο διάστημα, συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη. Αργότερα έγινε συνεργάτης, δεξί χέρι και συγγενής του Χρήστου Καλογρίτσα για πολλά χρόνια.

Ο Καλογρίτσας ήταν κουμπάρος του Φλωράκη, εκδότης της Πρώτης (εφημερίδας του ΚΚΕ) συνεργάτης των Μίμη Ανδρουλάκη και Λαφαζάνη, άνθρωπος της αριστεράς γενικώς. Έμπλεξε με τις τηλεοπτικές άδειες και για ένα διάστημα φάνηκε πως θα γινόταν το στήριγμα του Σύριζα στα μέσα. Τώρα τον κυνηγούν για όλα εκείνα μαζί με τον Παππά. Ο Θεοδωρικάκος με τον Καλογρίτσα συνεργάστηκαν στενά με την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO και με πολλές άλλες δραστηριότητες. 
Κάποια στιγμή ο Θεοδωρικάκος έγινε σύμβουλος επικοινωνίας του Σαμαρά και από εκεί κληροδοτήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος του στο να βγει αρχηγός στην ΝΔ και αποφασιστικός επίσης ο ρόλος του στην αντιπολιτευτική τακτική που έφερε το 40% στη ΝΔ. Βασικός εισηγητής της τακτικής "εδώ και τώρα εκλογές" και της οικοδόμησης του αντισύριζα μετώπου το οποίο έφερε την ΝΔ στην εξουσία λόγω της αποδοχής της από ένα ευρύτερο ακροατήριο. Φυσικά, ποτέ δεν έγινε αποδεκτός από το πολιτικό προσωπικό της δεξιάς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σαν υπουργός εσωτερικών διέλυσε ότι είχε χτίσει ο Σύριζα και κυρίως την απλή αναλογική και τον "Φιλόδημο" (πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων με έργα). Στην θέση του έφτιαξε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, τον "Αντώνη Τρίτση", που το χειρίστηκε προσωπικά. 
 
Οι πρώτες σκέψεις έλεγαν ότι ο Τάκης έκανε στην άκρη για να ικανοποιηθούν οι σκληροί του κόμματος αλλά θα επανέλθει. Θα αναλάβει και πάλι την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ ενόψει εκλογών. Σωστή σκέψη αλλά ίσως να μην ισχύει τελικά.

Η μη αναφορά του στον Μητσοτάκη στο λογύδριο της αναχώρησής του από το υπουργείο ίσως κρύβει κάτι. Ίσως το πρόγραμμα "Τρίτσης" να είναι τελικά η αιτία της αντικατάστασής του. Θα δείξει τις επόμενες μέρες και θα γίνει καθαρό όταν δούμε τις λίστες υποψηφίων. Θα είναι στο Επικρατείας πάλι; Θα είναι στην Δ.Αττική; Θα είναι στη Β' Πειραιά που ήταν η φυσιολογική του θέση αλλά από την οποία λέγεται ότι αποκλείστηκε; Θα μείνει εκτός, στα αζήτητα της ΝΔ; Θα δούμε. Πάντως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ικανό άτομο που μπορεί να επιβιώνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.