Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό ρατσισμό

Αλέκος Αυλωνίτης
03 Δεκεμβρίου 2020 / 14:25

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης δήλωσε: "Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα.

Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για το βάθεμα της δημοκρατίας των ενεργών πολιτών.

Παρόλα αυτά, λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η απομόνωση, η αποσύνδεση από την κοινότητα, και οι αδύναμες κοινωνικές υπηρεσίες επηρέασαν σημαντικά τις ζωές και την ψυχική ευημερία των ατόμων με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο.  

Εν μέσω πανδημίας οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και στο σεβασμό της διαφορετικότητάς του συνανθρώπου μας.

Κάτι που επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση και την φροντίδα των ΑμεΑ και άλλων κοινωνικών κατηγοριών, που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προτείνουμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες συστημικές ανισότητες που έχει αποκαλύψει η πανδημία".