Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλειοψήφισε η πρόταση Υδραίου να συνεχίσει ως έχει με ΣΥΔΙΣΑ και εργοστάσιο

δημοτικό συμβούλιο
28 Nov 2020 / 18:57

Με 20 ψήφους έναντι 12 και μιας, το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού Δήμου αποφασίσε να επιμείνει στο δικαίωμά του για διατήρηση της δικαιοδοσίας διαχείρισης των σκουπδιών και της προκήρυξης για την ανέγερση του εργοστασίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ισορροπία στο ξυραφάκι από το δημοτικό συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας, στην συνεχιζόμενη συνεδρίαση του το Σάββατο, για τη διαχείριση των σκουπδιών και την ανέγερση του εργοστασίου. 

Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις από τη δήμαρχο Υδραίου, τον Γ. Τρεπεκλή και τον Σπ. Νεράντζη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 20 υπέρ της πρότασης Υδραίου, 12 υπέρ της πρότασης Τρεπεκλή και μία υπέρ της πρότασης Νεράντζη.

Η αντίθεση, ύστερα και από τη μακρά συζήτηση που διεξήχθη σε μια συνεδρίαση που κράτησε δυο μέρες, επικεντρώθηκε στην συνταγματικότητα και τις ερμηνείες του νόμου βάσει του οποίου κληροδοτούνται περιουσιακά στοιχεία και δικαιοδοσίες του ΣΥΔΙΣΑ/ΦΟΔΣΑ στον νέο διαβαθμιδικό Φορέα.

Η δήμαρχος υπεραμύνεται του δικαιώματος να αποφασίζει ο κεντρικός Δήμος με βάση τα ποσοστά της δημοτικής περιουσίας που διαχειρίζεται και εντέλει καλείται να συνεισφέρει. Και πάντως υποστηρίζει ότι η διαδικασία δημοπράτησης του εργοστασίου μετά και το πέρας των προδικαστικών ενστάσεων και τις διορθώσεις στα τεύχη δημοπράτησης, μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα από τον ΣΥΔΙΣΑ/ΦΟΔΣΑ.

Η άλλη πλευρά επικαλείται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύ του νόμου. Ειδικότερα την απόδοση της περιουσίας του ΣΥΔΙΣΑ στον νέο Φορέα, κάτι για το οποίο υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, τη Δευτέρα 30/11. Γεγονός που θα σημάνει και τη μεταβίβαση κάθε αρμοδιότητας και ευθύνης για τη δημοπράτηση του εργοστασίου στον περιφερειακό πλέον ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Τρεπεκλής μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για κινήσεις διαφορετικής κατεύθυνσης.

Ο Σπ. Νεράντζης, μιλώντας στο enimerosi.com, επεσήμανε την εξέλιξη στην Κεφαλονιά όταν ο Δήμος Αργοστολίου, που κι αυτός αντιδρούσε, συμμορφώθηκε στην εξώδικη απαίτηση της Αποκεντρωμένης και συνεισέφερε τα περιουσιακά στοιχεία στον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ.