Αποτελεσματικότητα εμβολίου στο 70% ανακοίνωσε η AstraZeneca

Αποτελεσματικότητα εμβολίου στο 70% ανακοίνωσε η AstraZeneca

Η αποτελεσματικότητα ωστόσο, ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών, που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση

23
Νοεμβρίου / 2020

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.  Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για τον Covid19, που αναπτύσσει σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, έδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 70% στην ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή της.

Συγκεκριμένα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης (φάση 3), η οποία στηρίχθηκε σε δύο διαφορετικές δοσολογίες, δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν 70,4%. Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μιλήσει για απογοήτευση, αφού μέσα σε 10 μήνες είχαμε ένα αποτέλεσμα, που για άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Σημειώνεται δε, ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αποτελεσματικότητα έως και 90% ανάλογα με τη δοσολογία

Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid19 σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Συγκεκριμένα σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά, όπως σημειώνει το BBC.


πηγή:  Kathimerini.gr