Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρυώνει ο καιρός, σε έξαρση ο ιός

κορονοϊός
20 Nov 2020 / 18:34

• Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte προειδοποίησε το κοινό ότι πρέπει να αποφύγει τα «αγκαλιές και τα φιλιά» τα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Υγείας της χώρας κατέγραψε 653 επιπλέον θανάτους από κοροναϊούς, με τον αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 47.870, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια $ για 425 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19, που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την CureVac, σύμφωνα με το Reuters. Η Ε.Ε. συμφώνησε να πληρώσει 18,34 $ ανά δόση για τη λήψη του Pfizer-BioNTech και ελαφρώς λιγότερο για τη θεραπεία CureVac.

• Ένα σημαντικό μέρος του ισπανικού πληθυσμού θα εμβολιαστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez. Ο Σάντσεζ πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο την Τρίτη αφού η κυβέρνηση δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για να καθορίσει ποιος θα εμβολιαστεί πρώτα μόλις είναι διαθέσιμο το σκεύασμα.

• Περαιτέρω 23.648 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικά στη Γερμανία, ένα νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του Robert Koch Institute (RKI) για μολυσματικές ασθένειες. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 260.

• Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού από τις εκμεταλλεύσεις βιζόν στη Δανία "πιθανότατα" έχει εξαφανιστεί, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, μετά από την σφαγή των βιζόν. Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην Ιρλανδία συνέστησαν τη σφαγή του ζώου για τον περιορισμό του κινδύνου της μετάλλαξης να φτάσει στα σύνορά της.

• Ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναντηθούν δημόσια στην πρωτεύουσα του Ελσίνκι της Φινλανδίας θα περιοριστεί στους 20 σύμφωνα με νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Ο μέσος όρος 14 ημερών των λοιμώξεων από κοροναϊούς στη χώρα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με 58 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, αλλά οι υγειονομικές αρχές λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος στην πρωτεύουσα.

• Ο Ειρηναίος, ο 45ος πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πέθανε από το COVID-19, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο 90χρονος κληρικός προσβλήθηκε από τον ιό νωρίτερα αυτό το μήνα αφού παρακολούθησε την κηδεία του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου, τον επικεφαλής της εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ο οποίος πέθανε επίσης από κοροναϊό.

• Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ετοιμάζεται να ανοίξει τουλάχιστον 42 κέντρα μαζικού εμβολιασμού, σε μέρη όπως συνεδριακά κέντρα, σε όλη την Αγγλία για τον εμβολιασμό ατόμων κατά του COVID-19.

- Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας διέταξε αυστηρότερους περιορισμούς κοραναϊού από τις 27 Νοεμβρίου - που περιγράφονται ως "βραχυκύκλωμα, διακοπτόμενο κύκλωμα" - κλείσιμο εστιατορίων, μη απαραίτητων καταστημάτων και γυμναστηρίων για δύο εβδομάδες, πολλά από τα οποία είχαν ανοίξει μόνο την Παρασκευή το πρωί για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

• Η Ρωσία σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια αύξηση, με 24.318 νέες μολύνσεις COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, συν 461 θανάτους. Ορισμένα ρωσικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

• Οι προγραμματιστές του EpiVacCorona, του δεύτερου εμβολίου COVID-19 της Ρωσίας μετά το Sputnik V, δήλωσαν ότι η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021.

- Η Ουκρανία έχει καταγράψει ρεκόρ 14.575 νέων μολύνσεων από κοροναϊό τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας το χθεσινό ημερήσιο υψηλό κατά σχεδόν 1.000.