Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΛΑ.ΣΥ.»: Η Π.Ι.Ν. δεν μας διαφώτισε για τις αιτίες των πυρκαγιών σε Χ.Υ.Τ.Α. Κέρκυρας & Κεφαλονιάς

«ΛΑ.ΣΥ.»
18 Nov 2020 / 13:31

Οι απαντήσεις στην σχετική επερώτηση δεν δείχνουν τα αίτια των πυρκαγιών - Γιατί δεν σχηματίστηκε δικογραφία για τη δεύτερη πυρκαγιά στον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου;

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΛΑ.ΣΥ.»).  Στην επερώτηση που κατέθεσε, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση, «Ποια είναι τα πορίσματα για τα αίτια των πρόσφατων πυρκαγιών στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα και στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς. Ποια είναι τα αποτελέσματα για τη μόλυνση της περιοχής από το τοξικό νέφος. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΧΥΤΑ και τι μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί;» η Περιφερειακή Αρχή απάντησε με 7σέλιδο γραπτό κείμενο.

Σχετικά με τα συμβάντα των πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, και με βάση την ενημέρωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Α) Για την Κέρκυρα:

Για μεν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 22/06/2020, γίνεται αναφορά ότι κάηκε έκταση περίπου 500 μ2, όπου για τα αίτια που την προκάλεσαν διενεργήθηκε προανάκριση και σχηματίσθηκε δικογραφία που έχει αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Κέρκυρα, για δε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 31/07/2020, ουδεμία αναφορά γίνεται για την έκταση που κάηκε, ούτε αναφορά ενεργειών σχηματισμού δικογραφίας, πλην της καταγραφής του γεγονότος της καύσης τεράστιου όγκου απορριμμάτων και της άμεσης κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που ενήργησαν.

Β) Για την Κεφαλονιά:

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 05/09/2020, στη ΧΥΤΥ Κεφαλληνίας, έχει σχηματισθεί φάκελος δικογραφίας από την Υπηρεσία στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης προανάκρισης, που αφορά τα αίτια και τυχόν υπευθύνους, ο οποίος θα υποβληθεί το συντομότερο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, χωρίς άλλη αναφορά σε έκταση που κάηκε ή χρονική διάρκεια του συμβάντος. Από την ενημέρωση όμως της ΕΔΑΚΙ ΑΕ η πυρκαγιά κατασβήσθηκε μετά από 7 ημέρες και κάηκαν 50.000 μ2

Λόγω της έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, έχει συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου να διενεργηθεί ολοκληρωμένη επιστημονική διερεύνηση των επιπτώσεων της ανωτέρω πυρκαγιάς στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, των υπογείων υδάτων, των κτηνοτροφικών και των ελαιουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή μέσω εξειδικευμένων αναλύσεων. Η έρευνα θα έχει χρονική διάρκεια 24 μηνών».


Σύμφωνα με τις παραπάνω απαντήσεις, ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

1. Οι απαντήσεις δίνουν μια εικόνα της εξέλιξης των διαδικασιών αλλά δεν διαφωτίζουν καθόλου ως προς τα αίτια. Ποια είναι άραγε τα πρώτα συμπεράσματα, οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, τεχνικό πρόβλημα, είναι εμπρησμός ή κάτι άλλο ώστε να αναζητηθούν και οι υπεύθυνοι.

2. Ερωτηματικά γεννάει το γεγονός ότι δε σχηματίστηκε δικογραφία για την δεύτερη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Κέρκυρας, παρά το ότι ήταν μεγαλύτερης έκτασης από την πρώτη.

3. Αναρωτιόμαστε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ενημερωθούν οι πολίτες αφού για τις πρώτες, έστω ασαφείς απαντήσεις, χρειάστηκαν 5 μήνες και μια επερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

4. Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και την επιστημονική αποτίμηση του βαθμού τοξικότητας του νέφους στην Κεφαλονιά, της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την ενημέρωση της περιφέρειας, στην Κέρκυρα δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία μέτρησης, λόγω της μικρής έκτασης της φωτιάς και της άμεσης κατάσβεσής της.